Нападателят на "Пари сен жермен" Килиан Мбапе продължава да е футболистът с най-висока пазарна стойност. 22-годишният французин е оценен на 185 млн. евро от KPMG Football Benchmark.

Стойността на Мбапе намалява с 15 млн. евро спрямо декември, но звездата на ПСЖ остава недостижим в класацията. След него в подреждането са трима английски национали - Хари Кейн (125 млн. евро), Рахийм Стърлинг (125 млн.) и Джейдън Санчо (118 млн.).

Десетката допълват Неймар, Мохамед Салах, Маркъс Рашфорд, Кевин де Бройне, Трент Александър-Арнорд и Садио Мане.

От KPMG отчитат въздействието на коронавируса като основен фактор за обезценяването на футболистите. Общата сума от пазарните стойности на най-скъпите 500 играчи е с 10.6% по-ниска спрямо данните от преди пандемията.

"Затварянето на стадионите и нарушаването на графика принудиха клубовете да прекроят бюджетите си в резултат на пропуснати приходи. Тъй като мнозина се борят да изплатят дългове или да финансират заплати и други разходи, не е изненадващо, че по-голямата част от клубовете не са склонни да отпускат значителни средства за търговия с играчи. По-ниската покупателна способност и общата несигурност в бизнеса неизбежно доведоха до обезценяване на най-важните активи на клубовете - футболистите", посочват от KPMG.

Ла Лига пострада най-много от обезценяване на футболисти, като общата пазарна стойност на играчите е с 1.4 млрд. евро по-малка спрямо февруари 2020 г., което се равнява на спад от 21.1%. Във Висшата лига понижението за периода е с 1.1 млрд. евро, а в Серия А и Бундеслигата резултатите са надолу съответно с 500 млн. и 400 млн. евро.

Дневник