Мерцедес" показа болидът W12, който сър Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще пилотират през сезон 2021 във Формула 1. Тимът запазва черния цвят, който се появи през миналата година в подкрепа на кампанията Black Lives Matter.

Новият болид запазва концепцията на своя предшественик W11, който спечели 13 от проведените 17 старта през 2020 г.

"На пръв поглед колата изглежда като старата, но има много подобрения - аеродинамиката, издръжливостта на двигателя и пода, който е областта, където може да се развива много. Също така се постарахме под капака да има още повече конски сили", каза техническият директор на "Мерцедес" Джеймс Алисън.

Той описа новият болид като "по-секси от миналогодишния", надявайки се той да продължи успешната серия.

През миналия сезон отборът спечели титлата при конструкторите за седма поредна година, с което постави рекорд в историята на Формула 1. "Мерцедес" има и седем поредни титли при пилотите (Нико Розберг 2016, Хамилтън 2014-2015, 2017-2020).

Световният шампион Хамилтън изрази още веднъж желанието си не само да печели титли, но и да "помага за промяна в спорта и по-голямо разнообразие". През 2021 г. британецът ще преследва рекордна осма световна титла.


"Харесваме предизвикателствата, затова промените в правилата с въвеждането на таван на разходите са интересни. Никой не е абониран за титлите, аз нямам кристална топка да видя в бъдещето дали ще продължим да печелим, но ще дадем най-доброто от себе си", каза шефът на "Мерцедес" Тото Волф.

Новият сезон във Формула 1 започва на 28 март с Гран при на Бахрейн. Тестовете преди сезона бяха съкратени до 3 дни и ще се проведат в периода 12 - 14 март на пистата "Сахир".

Дневник