Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу САЩ за незачитане на визовата реципрочност.

Това съобщи в туитър евродепутатката София ин'т Велд.

САЩ все още изискват визи за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Ин'т Велд допълва, че Комисията има правно задължение да действа и ЕС трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

От нейния кабинет съобщиха за Клуб Z, че решението е гласувано вчера. Председателят на ЕП Давид Сасоли трябва да го внесе в Съда на Европейския съюз (СЕС). Вот в пленарна зала не е задължителен.

Говорителят на ЕК Адалбер Янз отказа коментар по въпроса, но припомни, че през декември миналата година Комисията е публикувана комюнике за визовата реципрочност. В него се изтъква, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между ЕС и САЩ.

„Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последствия в тази насока“, каза Янз.

На 22 октомври 2020 г. Европарламентът призова Европейската комисия временно да върне визите за граждани на САЩ. Причината е, че САЩ не са премахнали изискването си за визи за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Призивът се съдържаше в одобрена от ЕП резолюция.

Два дни по-рано испанският евродепутат социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар отправи запитване до ЕК дали тя ще спази задълженията си по визовата реципрочност в съответствие с регламента от 2018 г. Този регламент предвижда връщане на визовия режим, ако някоя от страните не прилага реципрочността.

Тогава еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори, че би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за американски граждани.

След приемането на резолюцията от Комисията изразиха мнение, че дипломатическият ангажимент по въпроса продължава да бъде най-добрият подход.

Клуб Z