Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия с четири нови имена на висши ръководители заради отравянето на Алексей Навални и погазване на човешките права в първия подобен случай на прилагане на т.нар. европейски закон "Магнистски".

Това са:

Игор Краснов - главен прокурор
Александър Бастрикин - началник на Следствения комитет
Александър Калашников - ръководител на службата за излежаване на наказанията ФСИН
Виктор Золотов - командващ Националната гвардия

И четиримата са ключова част от държавния апарат, използван от Кремъл за преследване и тормоз над критиците на властта. В конкретния случай те са смятани за отговорни за осъдителната присъда срещу Навални, заради която той бе изпратен в затворническа колония.

Някои от тях - в частност Золотов - са особено близки до президента Владимир Путин. Имената им са публикувани днес в Официалния вестник на Европейския съюз, след като решението бе взето преди няколко дни от външните министри.

По-късно днес се очаква и САЩ да обявят санкции заради отравянето на Навални, които обикновено се координират с европейските партньори.

Главният прокурор е обект на санкции не само заради отравянето на известния опозиционер, но и заради "сериозни нарушения на човешките права, включително произволни задържания на протестиращи и масови и систематични репресии срещу свободата на мирно събиране и сдружаване, както и на свободата на изразяване на лично мнение".

Преди протестите от 23 януари (и в дните след това), на които излязоха десетки хиляди руснаци, службата му поиска от регулатора Роскомнадзор да ограничи достъпа до опозиционни сайтове и профили в социални мрежи, съдържащи информация за планираните събирания на поддръжници на Навални.

Главната прокуратура също така бързо одобри искането на ФСИН условната присъда срещу Навални да бъде превърната в ефективна, въпреки че процесът, в който тя е произнесена, вече е определен през 2018 г. от Европейския съд за правата на човека за произволен и нечестен. Навални бе арестуван именно по това обвинение при завръщането му от Германия в Москва.

Бастрикин, който ръководи руското следствие от повече от 10 години, също е обвинен в сериозни нарушения на човешките права, включително безразборни арести и задържания, систематични кампании на репресии срещу руската опозиция.

Дневник