Британските власти ще продължат да изплащат до края на септември до 80 процента от заплатите на служители, изпратени в принудителен отпуск заради коронакризата, обяви днес министърът на финансите Риши Сунак, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Разширява се и списъкът на самонаетите, които могат да се включат в програмата за запазване на заетостта. Министърът потвърди също така, че правителството ще насочи 700 млн. бр. лири в подкрепа на театри, музеи и любителски спортни дейности, които силно пострадаха заради строгите ограничителни мерки.

Правителството заделя и допълнителни 1.6 млрд. лири за програмата за ваксиниране на населението срещу Ковид-19. Общите разходи на Великобритания за социални и икономически мерки, свързани с пандемията, достигат 352 млрд. лири, посочи Сунак.

Той обяви и увеличаване на корпоративния данък върху печалбата на големите компании от сегашните 19 до 26 процента от 2023 година. Мярката по думите му ще засегне около 10 процента от компаниите с печалба над 250 хил. лири.

Същевременно ставките на данъка за физическите лица се запазват за отделните категории доходи между 20 и 45 процента. Това означава, че правителството на Борис Джонсън няма да спази предизборното си обещание за намаляване на данъците, отбелязва "Индипендънт".

Финансовият министър обясни повишаването на данъците с това, че страната трябва да оправи финансите си, след като държавният й дълг е достигнал най-големия си размер от Втората световна война - 355 млрд. лири, което се равнява на 17 процента от брутния й вътрешен продукт.

Дневник