14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 хил., което поставя България на 18 място в Европейския съюз и 5 място на Балканския полуостров. Най-засегнатите в момента са Чехия, Словакия и Малта.

"Има доста голяма разлика в заболеваемостта в отделните региони, в Кюстендил е 487 на 100 хил., а в Търговище 26 на 100 хил.", отбеляза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

"Основната причина за покачването на случаите е британският вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа, но след него идва южноафриканският вариант, бразилският, има неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какво са характеристиките им, рано е да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и на психоза, нека си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не кажеш истината тогава, когато тя е най-необходима", заяви Кунчев.

Щабът препоръча локални мерки по региони

 

В последните седмици се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на новозаразените и на тези, които търсят лечение в болница. В същото време обаче се отчита и положителна тенденция на броя на излекуваните спрямо броя на новопотвърдените случаи. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Националният оперативен щаб предвижда налагане на локални мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса заради голямата разлика в заболеваемостта в отделните области, посочи Ангелов. Местният щаб в Бургас е взел решение от днес да бъде спрян плановия прием в болниците. "Подкрепяме тази мярка и препоръчваме тя да бъде приложена в областите с висока заболеваемост, като Кюстендил, Враца, Плевен и София", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че за София не е задължително мярката да се прилага за всички лечебни заведения, а само за някои.

"Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места", обясни здравният министър.

По думите му ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на коронавируса – британския. Вчера на заседанието при премиера Бойко Борисов Тодор Кантарджиев е потвърдил това. "Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус", обясни министърът.

Дневник