Всички линейки да влязат в регистър, приеха депутатите днес, като одобриха на второ четене нови текстове в Закона за автомобилните превози. Това стана в предпоследния ден от работата на този парламент и на фона на обвинения в лобизъм.

Искането частните линейки да влязат в регистър дойде от НФСБ, като аргументът им беше, че има оплаквания на пациенти за измами, както и сигнали за транспортиране на болни при много високи цени и при лоши условия.
Депутатите обаче не приеха да има по-строг контрол за линейките, превозващи ранени и по-лек за тези автомобили, които транспортират хора с увреждания. Това искане на НФСБ не беше одобрено дори от техния коалиционен партньор ГЕРБ.

Освен че трябва да се впишат в регистър, частните линейки трябва да да не имитират с отличителни знаци линейките на Спешна помощ.

"За пореден път в предпоследния ден на парламента гледаме един чисто лобистки закон. Спешната помощ е работа на Спешната помощ, а не на тези линейки - копърки. Нека в последните дни да застанем на нивото на отговорността, която очакват българските граждани", призова Георги Свиленски от БСП, но нямаше кой да го чуе.
"Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка копърка? Носиш ли отговорност?", попита пък Халил Летифов от ДПС.

Валери Симеонов обяви, че става въпрос за лобизъм, "но за хората, които имат нужда от спешна помощ и чиито живот е поставен под риск".

Дневник