Австралийските власти изразиха днес разочарование, че Европейският съюз блокира износа на 250 000 дози от ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса за Австралия, предаде ДПА.

Несъмнено сме смутени и разочаровани от това решение, но за това пък взехме мерки за двойно подсигуряване, каза финансовият министър Саймън Бърмингам пред телевизия "Скай нюз".

Договорили сме 150 милиона дози ваксина, включително 50 милиона, които трябва да бъдат произведени в Австралия, каза той.

Светът в момента се намира на неизследвана територия и не е изненадващо, че някои страни скъсват с предишните принципи.

ЕС за първи път прибягна до забраната си за износ на ваксини срещу COVID-19, за да предотврати изпращането на дози от Италия за Австралия.

Австралия понастоящем е смятана за страна, която съгласно правилата на ЕС "не е уязвима", написа в пост във Фейсбук италианският външен министър Луджи Ди Майо.

Това не е враждебен акт срещу Австралия, а част от рамката на ЕС за износа, отбеляза Ди Майо.

ЕС създаде регистър за проследяване на износа на ваксини през януари на фона на конфронтация с AstraZeneca за това дали компанията изпълнява задълженията си, съгласно договора си с блока.

Механизмът позволява на националните власти, след консултация с Европейската комисия, да блокират износа от ЕС, ако съюзът сметне, че фирмата не спазва задълженията си.

Австралия, която има население от около 25 милиона души, е регистрирала около 29 000 случая на заразяване с коронавируса от началото на пандемията - значително по-нисък процент на човек от населението в сравнение с повечето развити страни. Смъртните случаи в Австралия досега са общо 909./ БТА