САЩ и Великобритания обмислят допълнителни санкции срещу Русия заради използването от нея на химическо оръжие. Опциите варират от санкции срещу олигарси до крайната стъпка да се забрани купуването на руски дългови облигации от американски и британски инвеститори. Това съобщава днес Блумбърг, като се позовава на информирани източници.

Такава забрана би могла да доведе до масивна разпродажба на руски дълг на международните финансови пазари, която би довела до спад на цената на облигациите, повишаване на лихвите по тях (доходността) и да затрудни обслужването на дълга.

Великобритания възнамерява да поиска от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да притисне Русия да отговори на подозренията, че употребява на забранени вещества и да повдигне пред европейски съюзници като Франция и Германия  въпроса за възможни наказателни мерки през идните седмици.

Администрацията на президента Джо Байдън обяви първите си санкции срещу Русия във вторник. Те са заради опита за отравяне и изпращането в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. Те са аналогични на наложени от Европейския съюз и Великобритания ограничителни мерки на висши руски представители.

Очаква се САЩ да се придържат стриктно към закона от 1991 г. за химическите оръжия и да предприемат последващи действия с втори, по-обширен кръг от санкции, освен ако Русия не изпълни определени условия, според запознати, цитирани от агенцията. Тези условия включват уверения, че ще се въздържа от използването на такива оръжия и ще позволи проверки на предполагаеми обекти за тяхното производство и съхранение.

Санкциите са поредният признак за задълбочаване на напрежението между Вашингтон и Москва. Двустранните отношения могат да се влошат допълнително, ако Русия отговори реципрочно или ако САЩ увеличат санкциите спрямо нея.

Всички източници на Блумбърг са говорили под условие за анонимност заради чувствителността на темата. 

САЩ могат да увеличат натиска върху Русия със санкции срещу олигарси по закона "Магнитски", който упълномощава президента да санкционира лица за нарушения на човешките права или корупция, са казали източниците пред Блумбърг.

Но ако се установи, че Русия отново сериозно е нарушила международната забрана на химическото оръжие, Байдън ще обмисли налагането на санкции засягащи държавния дълг на страната, ако това може да стане в сътрудничество с Европа, са заявили два от източниците.

Американското министерство на финансите при предишния си ръководител Стивън Мнучин през 2018 г. предупреди за възможни сътресения на световните финансови пазари, ако руският държавен дълг бъде санкциониран. Той каза, че такава мярка може да дестабилизира пазарите, защото  руският дългов пазар е дълбоко обвързан с глобалните индекси.

Други обаче казват, че Русия се е отказала от емитирането на деноминиран в евро дълг в САЩ, което означава, че отрицателните ефекти могат да бъдат по-малки, отколкото се е очаквало преди. Тази гледна точка се споделя от Далийп Сингх, бивш представител на Министерството на финансите от времето на Обама, който сега е част от Съвета за национална сигурност на Байдън.

През 2019 г., при изслушване в американския Конгрес за Русия, Сингх подкрепи ограничаването на покупките на руски държавен дълг за защита на интересите на националната сигурност на САЩ. Тогава той каза, че щетите на глобалните пазари от забрана за закупуване на руски дълг, няма да бъдат значителни, тъй като глобалните инвеститори са намалили общата си експозиция към Русия, откакто администрацията на Обама започна да я санкционира през 2014 г. 

Клуб Z