Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в „МБАЛ-Шумен“ АД, считано от 00.00 часа на 6 март до 24.00 часа на 12 март. Това реши днес Областният кризисен щаб в неприсъствено свое заседание.

Съгласно решението, изключение правят дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещенията на външни лица и свиждания в лечебното заведение за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

Изготвянето на заповедта за изпълнение на решенията Областния кризисен щаб възложи на директора на РЗИ - Шумен.

Към момента област Шумен продължава да е в червената зона с отчетена 14-дневна заболеваемост над 350 на 100 хил. души население.

Областният кризисен щаб напомня, че на територията на област Шумен в търговските обекти на открито трябва да се работи и да се посещават само от лица с поставени защитни маски за лице, покриващи носа и устата, като тази мярка е в сила до края на месец март.

Предвид трайната тенденция за повишаване на заболеваемостта и разпространението на коронавирусната инфекция в региона, здравните власти отново апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

ШУМ.БГ