Напрежението около допинг скандала в българското плуване доведе до обиди и противоречие между тримата национали, заслужили квоти за олимпийските игри в Токио - Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Това става два месеца преди европейското в Будапеща и точно 140 дни преди деня, в който трябва да бъде дадено началото на игрите в японската столица.

"Няма да има нито истина, нито промяна", пише Иванов в коментар в групата "Плуване и Водна топка" във "Фейсбук" под споделена статия от специализирания сайт bgswim.com. Материалът е посветен на скандала с положителните проби на други трима национали - Здравко Баблаков, Светлозар Николов или Благой Панайотов.

"Всички са пили едно и също, който е хванат, хванат. Най-жалкото е, че очаквах повече от някои хора, които си мълчат и се крият, защото ги е страх. Няма как да бъдеш голям спортист, ако не си голям човек. Да се крият на Дианабад и това е. От тук нататък, ако ще и световни рекорди да направи някой, подготвял се по тези лагери, няма да повярвам, че е чист. Смешно е. Живи и здрави, това е последният ми коментар по темата", написа още Иванов.

Най-добрият млад спортист на България за 2019 г. Миладинов му отговаря: "Кой се крие, смешник?! Вече прекаляваш с тези твои изказвания. Ако имаш нещо към нас или към мен, ще чакам като си дойдеш да ми го кажеш в очите."

По-умерени са думите на Левтеров към Иванов. "От какво се крием, не мога да разбера? Повече не мога да слушам твоите изказвания. Никакъв морал." Според Левтеров не е редно даден състезател да говори по този начин към съотборниците си, "при положение че той е на другия край на света и преценката му за цялата ситуация е съвсем бегла".

Иванов от няколко години тренира в САЩ. Наскоро той заяви, че ще се прибере в България през април, за да се подготвя за европейското, но постави ултиматум с думите, че няма да се включи в лагера на националния отбор, ако щабът не бъде сменен.

Преди ден управителният съвет на федерацията даде знак, че няма да предприема никакви мерки срещу треньора Кристиян Минковски и доктора на отбора Любомир Петров.

Във федерацията продължават да твърдят, че вярват и на тримата уличени в употреба на анабола станозолол състезатели, и на щаба, като подозират "тежка провокация". Председателят ѝ Георги Аврамчев се надява броят на спечелените квоти за Токио 2020 да се удвои.

Дневник