За прозрачност в решенията на съдийската комисия и наказание за Никола Попов призова "ЦСКА 1948". Действията на клуба са свързани с недоволството от отсъжданията на рефера в мача с "Левски" (0:0), както и от последвалите думи на председателя на съдийската комисия Костадин Гергинов.

В двубоя Попов даде дузпа за "ЦСКА 1948", а секунди след това изненадващо я отмени. Впоследствие Гергинов подкрепи съдията, каза, че решението му е правилно, и дори заяви: "Показвайки наказателен удар, като на видео си е превъртял ситуацията в главата и е видял, че вратарят играе с топката, отклонява я леко, състезателят на "ЦСКА 1948" я настъпва и от там се получава това нещо, че има симулация."

"От основаването на ФК "ЦСКА 1948" през 2016 г. избрахме да градим един различен футболен клуб. Футболен клуб, който разчита на честна игра и спортсменство. Футболен клуб, който изгражда силен отбор от български играчи и е способен да побеждава въпреки съдиите, а не благодарение на тях", започват декларацията си от клуба. Според тях "с честна игра и развитие на родни таланти може да се възвърне (частично) доверието в българския футбол". "Доверие, което бе проигравано години наред със съмнителни мачове и безброй скандали."

От "ЦСКА 1948" настояват Гергинов "да понесе отговорност за абсурдните си твърдения, че съдиите правят грешки заради проблеми с оросяване на мозъка". "Подобно изказване - особено отстрана на техния ръководител - подрива сериозно авторитета на българските рефери и поставя под въпрос способността им да ръководят футболни срещи под егидата на УЕФА и ФИФА." Те добавят, че назначението на Попов за мача с "Левски" противоречи на правилника, тъй като три кръга по-рано съдията е ръководил двубоя на отбора с "Арда".

"Да има пълна прозрачност относно дейността на съдийската комисия и всички нейни заседания да се излъчват на живо в интернет. В момента съдийската комисия функционира като "черна кутия", от която се процежда само тази информация, която председателят й реши да сподели. Такава практика няма място в европейска България", добавят от клуба и искат оценките на съдиите да се обявяват публично.

"Крайно време е БФС да даде знак, че не може да има безнаказани. Вярваме, че тежките проблеми в съдийската комисия следва да бъдат адресирани максимално скоро. Не приемаме опитите за отлагане на решения под претекст, че трябва да се изчака провеждането на извънреден конгрес на БФС, за да бъдат изчистени "лошите ябълки", казват още от клуба.

Декларацията на "ЦСКА 1948" идва след серия критични публикации във "Фейсбук" на Цветомир Найденов, който спонсорира и на практика управлява клуба.

Преди ден от ЦСКА и "Левски" реагираха противоположно и защитиха Гергинов. "През последните няколко дни сме свидетели на добре координирана и безскрупулна медийна кампания, подклаждана умело от задкулисието на българския футбол, чиято крайна цел е да обезглави съдийската комисия към Българския футболен съюз", написаха сините, като настояха за спешно свикване на извънреден конгрес на БФС.

Дневник