Съединените щати вкараха в санкционен списък Игор Коломойски, един от най-богатите украинци в страната, за корупция. Новината съобщи Държавният департамент.

Коломойски, който между 2014 и 2015 г. бе и губернатор на Днепропетровска област, формално е поставен в санкционен списък заради корупция за времето, когато е заемал този пост и в което "се е облагодетелствал лично" от служебното си положение.

Същевременно в изявление на държавния секретар Антъни Блинкън се изразява "притеснение от настоящите и продължаващи усилия да се подриват демократичният процес и институциите на Украйна, който представлява сериозна заплаха за бъдещето ѝ".

Санкциите са по т. нар. Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. С него държавният секретар е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани - както и на техните преки роднини - да влизат на американска територия. Именно по него бе наказан съдия Андон Миталов през февруари 2020 г.

От войната с Порошенко до сложните отношения със Зеленски

През 2015 г. влезе в конфликт с предишния президент Петро Порошенко и напусна страната, а неговата "Приватбанк" бе национализирана.

След това Коломойски стана и работодател на сегашния държавен глава Володимир Зеленски, който имаше изключително популярно предаване в негова телевизия. Появиха се и твърдения, че именно Коломойски стои зад кандидатурата на Зеленски, отбелязал внушителна победа срещу Порошенко на изборите през 2019 г., макар по-късно отношенията им да се влошиха. Заради нарастващите спекулации превърналият се в политик комик и актьор уволни и шефа на кабинета си.

Санкционирани са и съпругата и децата му, които също като него не могат да влизат в САЩ, замразяват се и активите им в страната му.

Според изявлението на Блинкън решението за санкциите потвърждава стремежа на САЩ да се поддържат реформи на политическата, икономическата и съдебната сфера.

Преди време американската прокуратура обвини Коломойски и бизнес партньора му Генадий Боголюбов, че са купили недвижим имот в Охайо с незаконно присвоени средства. Правосъдното министерство пък го обвини в кражба на милиарди долари от собствената му "Приватбанк", изпрани в САЩ.

Дневник