Филм на румънския ржисьор Раду Джуд е тазгодишният носител на Златната мечка - голямата награда на кинофестивала "Берлинале". Мрачната комедия разказва за всекидневната агресия, с която се среща една учителка в днешен Букурещ, след като в интернет изтича неин секс запис и започва преследване от родителите на учениците ѝ.

Фестивалът се проведе онлайн, а през юни трябва да има и официална церемония и прожекции в кината.

"Филмът улавя на екрана самата същина и съдържание, смисълът и въплъщението, ценностите и грубата реалност на съвремието ни", обяви журито.

Заснет посред пандемията, Bad Luck Banging or Loony Porn ("Каръшко чукане или шантаво порно") показва почти всеки герой със защитна маска, но зрителят остава с усещане, че хората са тези, които инжектират отрова в живота ни - разрушителна като всеки вирус, коментира "Ройтерс". След като изрежда таксиджии, попове и магазинери да изливат омраза, историята завършва с гротеска на трибуал, организиран от родителите на възпитаниците на елитно училище, в което преподава учителката.

"Сребърната мечка" за най-добра актьорска игра отиде при Марен Егерт за ролята ѝ във филм, в който тя се влюбва в андроид. Трагикомедията се казва "Аз съм твоя човек". Това е първият случай, в който "Берлинале" не връчва отделни награди за мъж и жена актьори във водеща и в поддържаща роля.

Така "Сребърна мечка" за поддържаща роля бе присъдена на Лила Кирцлингер от "Гората - виждам те навсякъде" на унгарския режисьор Бенце Флигауф.

Тази година в конкурсната програма попаднаха 15 филма и "Сребърната мечка" на журито отиде при документалния "Г-н Бахман и неговият клас" на Мария Шпет, която снима дълго време ученици в Хесен.

"Сребърна мечка" за най-добър режисьор е присъдена на "Естествена светлина" - история за Втората световна война, заснета от унгареца Денес Наги. "Смайващо и красиво заснет, страхотни кадри, забележителна режисура и майсторски контрол над всеки аспект от създаването на един филм, един разказ, надхвърлящ историческия контекст", коментира 6-членното жури. "Това е портрет на войната, в който погледът на режисьора отново ни напомня за нуждата да се избира между пасивността и поемането на лична отговорност."

Голямата награда на журиго е за "Колело на късмета и фантазията" на японеца Рюсуке Хамагучи.

Ето още от големите награди:

- "Сребърна мечка" за сценарий - Хонг Сонгсу за "Увод"

- "Сребърна мечка" за изключителен художествен принос - Ибаран Асауд за монтажа на "Полицейски филм" на Алонсо Руиспаласиос

Награди в секцията "Срещи":

- Най-добър филм - "Ние" на Алис Диоп

- Специална награда на журито - "Вкус" на Лю Бао

- Най-добър режисор (споделена) - "Момичето и паяка" на Рамон Цюрхер и Силван Цюрхер и "Социална хигиена" на Дени Коте

Германските участници тази година не получиха награди. Сред посрещнатите с похвали бяха иранският "Балада за бялата крава", разказващ за смъртното наказание, "Малката маман" на французойката Селин Сиама и грузинската романтична фантазия "Какво виждаме, когато погледнем към небето" на Александър Кобелидзе.

В журито бяха Мохамед Расулоф (Иран), Надав Лапид (Израел), Аделина Пинтиле (Румъния), Илдико Енеди (Унгария), Джанфранко Роси (Италия) и Ясмила Жбанич (Босна и Херцеговина).

Петте дни на фестивала, определени като събитие за хора от кино индустрията, ще бъдат последвани от 10 дни (9-20 юни) за широката публика. Но само, ако пандемията бъде поставена от контрол за оставащите дотогава 3 месеца.

Дневник