След 21 поредни мача без загуба във всички турнири "Манчестър сити" преклони глава и допусна поражение с 0:2 от градския си съперник "Манчестър юнайтед". Лидерът във Висшата лига срещна много агресивен, вдъхновен и целенасочен тим, който даде всичко от себе си, за да си тръгне с трите точки от "Етихад".

Бруно Фернандеш откри от дузпа във втората минута, а Люк Шоу отбеляза втори гол в 50-ата минута.

Загубата е първа за "Сити" във Висшата лига от 21 ноември, когато отстъпиха с 0:2 пред "Тотнъм" в Лондон. Последваха 19 срещи в шампионата без поражение (17 победи и две равенства). Срещата сложи край и на рекордните 21 поредни победи във всички турнири на "Сити".

Тимът на Пеп Гуардиола губи на своя стадион за втори път през сезона след 2:5 срещу "Лестър" на 27 септември.

Победата изкачи "Юнайтед" на второ място, на 11 точки зад градския си съперник. Те спечелиха за втори път в последните си пет двубоя, но и продължиха серията си от 22 поредни гостувания без загуба. До края на сезона в Англия остават 10 кръга.

Футболистите на Оле Гунар Солскяр впечатлиха с енергията си и желанието за успех в мача. "Червените дяволи" ограничиха "Сити", като не му дадоха много шансове. Те постигнаха и трета поредна победа над "гражданите" във всички турнири.

Двубоят започна лошо за "Сити" и още във втората минута Габриел Жезуш извърши нарушение в наказателното поле срещу Антони Марсиал и "Юнайтед" получи дузпа. Фернандеш я прати в долния десен ъгъл и въпреки докосване от вратаря Едерсон, тя влетя в мрежата - 0:1.


Това се превърна и в най-ранния гол, който "Сити" допуска на своя стадион "Етихад". За пръв път от 20 поредни двубоя "гражданите" се озоваха и в ролята на догонващи.

До края на първата част "Сити" доминираше тотално, като отправи общо 13 удара, от които четири точни. Вратарят на "Юнайтед" Дийн Хендерсън обаче се справи с всички изстрели. Въпреки 67-те процента от времето, в които "гражданите" държаха топката, те не стигнаха до гол.

Най-добрите шансове се откриха пред Рияд Марез и Кевин Де Бройне.

Второто полувреме започна с отличен шанс за "Сити", но Родри удари греда.

"Юнайтед" се възползва от това и наказа грешка в защитата на "Сити", която остави много празни пространства. В 50-ата минута левият бек Люк Шоу напредна с топката, размени подавания с Маркъс Рашфорд, а след това с хубав удар с левия крак удвои.

"Сити" продължи да натиска и да бъде много активен, но без да успее да създаде чисти голови положения. "Гражданите" срещнаха много добре организирана защита, която ги ограничи до едва два точни шута за вторите 45 минути.

Дневник