Жоан Лапорта се завърна като президент на "Барселона". Той спечели убедително изборите и ще управлява най-богатия футболен клуб в света с мандат до 2026 г. Адвокатът застава на поста отново след периода от 2003 до 2010 г.

Лапорта получи 54.28% от гласовете, като резултатът му е близо двойно по-голям спрямо втория - Виктор Фонт (29.99%), а Тони Фрейша остана с (8.58%).

До предсрочните избори се стигна след оставката на Хосеп Мария Бартомеу. Предишният президент на "Барселона" си тръгна от поста под огромен натиск в разгара на много скандали, разклатили клуба както в спортен, така и в управленски план. Наскоро Бартомеу беше задържан от каталунската полиция като част от разследването на "Барсагейт".

С гласовете на 30 184 членове на "Барселона" (т.нар. сосиос) Лапорта става 42-ият президент на клуба. Предизвикателствата пред него ще са много, но основното, което вълнува привържениците в краткосрочен план е свързано с Лионел Меси.

Аржентинският нападател беше в основата на напрежението срещу Бартомеу заради изявеното желание да си тръгне от "Камп ноу" без пари още миналото лято. Впоследствие Меси каза, че остава до края на този сезон и надеждите са, че Лапорта ще успее да го задържи.

"Днес се навършват 20 години от момента, в който едно момче - Лео Меси, дебютира (като играч в школата на клуба). Да го видя да гласува, да видя най-добрия играч в света как дойде да гласува заедно със сина си, е израз на това, че обича "Барса" и че сме голямо семейство. Най-добрият в света обича "Барса" и се надявам да успеем да го вдъхновим да остане", заяви Лапорта.

Дневник