Кой е по-добрият шофьор - жената или мъжът? Осми март е подходящ ден за разобличаване в "Дойче веле" на някои клишета по отношение на шофирането и превозните средства.

Автомобилът отдавна се смята за символ на силата, успеха и статуса на един мъж в обществото. И колкото по-внушителни са размерите на возилото, толкова по-уверен в себе си се чувства той. Твърди се, че тъкмо мъжете с нисък ръст често си избират автомобили със забележителни габарити, явно опитвайки се по този начин да повишат собственото си самочувствие. Навярно има и зрънце истина в подобни теории. Факт е също така, че мъжете придават твърде голямо значение на външния вид и дизайна на автомобила.

Габарити, дизайн, цвят

Според разпространените клишета жените предпочитат малолитражните автомобили, които са по-икономични, а и по-лесно се паркират в града. Шофьорките освен това отдават голямо значение на цвета на автомобила. Но и това е вярно само отчасти. При покупката на автомобил жените се интересуват най-вече от безопасността и надеждността на превозното средство, както и от това дали има необходимите помощни системи за управление, включително асистент за паркиране, и не на последно място - дали купето предлага необходимите удобства.

Високите скорости

Представителите на силния пол обожават високите скорости, затова при избора на нов автомобил обичайно обръщат внимание на броя на конските сили - колкото по-спортен и по-бърз е един автомобил, толкова по-ценен е той в техните очи. Затова в списъка на предпочитаните от мъжете автомобили на челни места фигурират марки като порше и ягуар.

Чисто клише е, че жените обичат да карат бавно. Вярно обаче е това, че те в значително по-голяма степен спазват правилата за уличното движение и гледат да не излагат на излишна опасност себе си и хората, които пътуват с тях. Твърди се, че вниманието на пътя и благоразумието са вродени черти на жените шофьорки.

Кой говори с автомобила си?

Много от мъжете не възприемат своя автомобил просто като вещ. Сред тях има такива, които дори разговарят с колата си, сякаш е нещо одушевено или пък ѝ избират някакво нежно име. Жените зад волана обикновено не са така сантиментални. Те възприемат автомобила си основно като предмет, от който имат чисто прагматична полза.

Кой паркира по-добре?

Социалните мрежи преливат от смешни видеоклипове, в които се показва колко бездарни са жените, когато паркират автомобил. Тези клипчета са почти също толкова многобройни, колкото и вицовете за блондинките. Настина ли жените не умеят да паркират? Както пише онлайн-изданието TZ, по този повод има различни мнения и изследвания. Според едните, умението на жените да паркират изрядно е наистина рядко срещано. Другите обаче твърдят, че шофьорките по нищо не отстъпват на мъжете и в тази сфера, а напротив - те дори умеели да паркират по-точно и по-акуратно. Следователно този въпрос остава открит.

Познания за устройството на автомобила

Повечето мъже разбират много повече от техника и машини. Любителите на автомобили сред мъжете много по-често от жените са в състояние да установят някоя лека повреда, а и дори да я премахнат. Твърди се, че средностатистическата жена зад волана има твърде слаба представа за устройството на автомобила.

Но и това твърдение не бива да се приема безкритично. Факт е, че днешните автомобили са препълнени с електроника и устройството им е така сложно, че само единици са в състояние да разберат "вътрешността" на превозното средство. Единствената разлика в това отношение е, че за разлика от мъжете, които при никакви обстоятелства не биха признали, че са некомпетентни по въпроса, една жена никога не би се притеснявала да признае това съвсем открито.

Дневник