ейнджърс" беше до ада и обратно в последните десет години. С тези думи Стивън Джерард обобщи грандиозния успех, който отборът от Глазгоу постигна през уикенда.

За 55-и път "Рейнджърс" стъпи на трона на шотландския футбол, но по-значимото постижение е свързано със спирането на хегемонията и серията от девет поредни титли на големия враг "Селтик". И го постигна благодарение на Джерард, който за по-малко от три години вдъхна нов живот на клуба.

Триумфът на "Рейнджърс" дойде по категоричен начин, като сините станаха шампиони шест кръга преди края с преднина от 20 точки пред "Селтик". Но как Джерард надмина очакванията и успя да събуди искрата в заспалия гранд?

Как започна всичко

"Да тръгваме". Думите на Джерард при представянето му през май 2018 г. прозвучаха окуражаващо, но и мечтателно на фона на трудната задача да възстанови предишната слава на клуба. Хиляди го приветстваха на стадиона с надежда и вълнение, като не бяха малко и тези, които се съмняваха в успеха на този ход.

Преди да поеме новото предизвикателство, Джерард работеше като треньор в школата на "Ливърпул" за малко повече от година. С малък опит в професията той завари един разбалансиран състав и влезе в институция, където представянето по отношение на управлението не беше най-доброто за възможностите на клуба.

"Знаех за какво се записвам. Нямаше как да променим нищо за една нощ. Ключов беше разговорът, който проведох с председателя, управителния съвет и изпълнителния директор, като им казах: "Вижте, нека бъдем реалисти. Къде се намираме като клуб? Колко голяма е разликата, какво ще предприемем, за да я преодолеем, колко време имам", разказа Джерард в подкаста на Роби Фаулър.

"Рейнджърс" продължаваше да е в догонваща позиция на "Селтик", а Джерард беше натоварен да подобри резултатите незабавно. Ранните етапи на мениджърската му кариера в клуба се характеризираха с прагматизъм. Вероятно това е черта, възприета от Рафаел Бенитес.
 

Желанието на бившия английски национал и екипа му беше тимът да играе настоятелно, базирано на притежанието на топката, но стилът беше наложен последователно и постепенно. Пресата и бързото темпо бяха другите ключови елементи от игралния план на Джерард, който подсилваше умело състава при всяка възможност.

В първия си сезон "Рейнджърс" завърши на девет точки зад "Селтик", а по-късно разликата беше 13 при спирането на шампионата миналата година. През това време отборът на Джерард успя да достигне до един финал за Купата на лигата, но той получи необходимото търпение от ръководството.

Голямата цел на легендата на "Ливърпул" беше да заздрави отбраната. Преди пристигането на Джерард "Рейнджърс" беше допуснал 50 гола през сезона - двойно повече от "Селтик" и по-голямата част от първите седем в класирането. С привличането на играчи в отбрана постепенно броят на получените голове спадна на 27 и 19.
 

Този сезон показателите в защита са още по-впечатляващи. "Рейнджърс" е допуснал едва девет гола в 32 мача, като съперникът не се е разписвал в 24 двубоя. Тимът има 28 победи и четири равенства, а атаката също е на висота, като отборът вкарва средно по 2.4 гола на мач.

Ключова роля за успеха в предни позиции е високо изнесените бекове Джеймс Таверниер и Борна Баришич, които често са заплаха за вратата на съперника. При търсене на голове "Рейнджърс" преминава в схема 2-5-3. Такъв стил изисква баланс в средата на терена, за да позволи игра в предни позиции.

"Изобщо не съм изненадан. Не мога да го поздравя достатъчно за това, че се е заел с толкова трудна работа и е успял да се справи блестящо с нея. Това е грандиозно", казва мениджърът на "Кристъл палас" Рой Ходжсън пред Би Би Си.

Жажда за още успехи

Друго забележително постижение за Джерард е силното представяне на "Рейнджърс" на европейската сцена. Тимът от Глазгоу достигна до осминафиналите на Лига Европа в последните два сезона, като участието му през тази кампания продължава.

Жаждата за успехи е това, което води Джерард напред и засега изглежда, че той е далеч от чувството на насищане. Подвигът му с "Рейнджърс" вероятно се обсъжда в "Ливърпул", където Юрген Клоп не може да намери решение на слабата форма, но засега бившият капитан на мърсисайдци има недовършена работа в Шотландия.

"За мен приоритет е наистина да оставя това да премине и да осъзная колко е значимо постижението. Но това ще те направи гладен за повече", казва Джерард.

Вероятно малцина биха могли да предвидят колко доминиращо ще бъде представянето на "Рейнджърс" през сезона, но решението на клуба да ме даде шанс се оказа рискован, но премислен ход. С малко вяра и търпение бившият капитан на "Ливърпул" започна да твори в новата си роля.

Дневник