Колелото на емоциите във футбола често се завърта на скорост. Ако до преди седмица привържениците на "Барселона" бяха предимно притеснени заради спортната и управленска криза в клуба, настроенията, изглежда, се промениха само за дни.

Едно от ключовите събития е избирането на Жоан Лапорта за президент. Адвокатът напълно оправда очакванията и ролята си на фаворит, като спечели убедително изборите.

Сега за него остава по-важната задача - да оправдае и очакванията, че е подходящият човек, който може да върне "Барселона" в правилната посока. Предизвикателствата пред него са много, а част от тях - като отражението на пандемията върху футболната индустрия, са извън влиянието му.

Мнозина привърженици и специалисти вярват, че адвокатът, който вече беше на поста между 2003 и 2010 г., е най-успешният президент на клуба в цялата му история. Това поставя високо летвата и за новия му мандат.

Каузата "Меси"

Без никакво съмнение в краткосрочен план основната тема е свързана с Лионел Меси. Аржентинският нападател беше в основата на напрежението срещу подалия оставка президент на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу заради изявеното желание да си тръгне от "Камп ноу" без пари още миналото лято. Впоследствие Меси каза, че остава до края на този сезон и надеждите са, че Лапорта ще успее да го задържи.

Това се потвърждава и от анкета в интернет, в която 75% от над 90 000 участници смятат, че новият президент ще се справи. Успехът в начинанието би бил значим не само заради съхраняването на основната фигура в отбора, а и заради имиджовия ефект.

"Днес се навършват 20 години от момента, в който едно момче - Лео Меси, дебютира (като играч в школата на клуба). Да го видя да гласува, да видя най-добрия играч в света как дойде да гласува заедно със сина си е израз на това, че обича "Барса" и че сме голямо семейство. Най-добрият в света обича "Барса" и се надявам да успеем да го вдъхновим да остане", заяви Лапорта веднага след победата си в изборите.

Положителен знак дойде и от треньора Роналд Куман. "Много е хубаво да имаме президент като него", посочи нидерландецът. Думите му идват в дни на повишаване на настроението в клуба, след като "Барселона" направи голям обрат срещу "Севиля", за да стигне финала за Купата на краля, а в първенството се доближи до водача "Атлетико" (Мадрид).

Много по-сложна остава целта за продължаване в Шампионската лига след тежката домакинска загуба с 1:4 срещу ПСЖ в първия мач от осминафиналите. Затова вероятно целта за завръщане на европейския връх, където под ръководството на Лапорта "Барселона" вече беше два пъти, ще се отложи за следващата година.

В предишния си етап като президент адвокатът съумя да създаде условията, при които отборът спечели Шампионската лига през 2006 и 2009 г. Инерцията от това доведе и до титла от 2011 г.

Връщане на позициите

Докато за привържениците темата за задържането на Меси и борбата за спортни успехи са в основата, пред Лапорта стоят и други много дълбоки предизвикателства. Те са свързани с финансовото състояние на клуба.

Дневник

 

 

© Reuters

 

 

 

Задълженията на "Барселона" нарастват до 1.173 милиарда евро, показа годишният финансов отчет. Краткосрочните задължения на каталунците са в размер на 730 милиона евро.

 

Една от стъпките за решение на проблема е свързана с привличането на повече членове (т.нар. сосиос). Предизборната програма на Лапорта предвиждаше, че "трябва да се улесни пътят, така че всеки желаещ да може да стане сосио".

 

На хоризонта стои и целта за модернизацията на "Камп ноу" - инвестиция, изискваща стотици милиони евро.

 

"Големите предизвикателства не ни плашат, а ни стимулират. А това е най-емблематичният проект на "Барселона" за следващите 100 години. Ще му се наслаждават много поколения барселонисти. Нашите съперници вече направиха модернизации на съоръженията си и разполагат с възможности, които ние нямаме", каза Лапорта.

 

Сред идеите му е стадионът да се модернизира само в един етап и да е готов през 2024 г. за 125-ата годишнина на "Барселона".