Известният стадион "Маракана" в Рио Де Жанейро ще има ново име след решение на на щата. Това беше обявено във вторник след гласуване в името на стадиона да влезе и това на Краля на футбола Пеле. Официалното име на най-големия стадион в света е "Ещадио Жорналиста Марио Фильо", докато Маракана е кварталът в Рио, в който се намира съоръжението.

Пеле, който навърши 80 години, е играл много пъти на стадиона в клубната си кариера, както и за бразилския национален отбор. Юбилейният му гол №1000 пада именно на "Маракана", като това се случва през 1969 г. в мач между "Сантос" и местния "Вашко да Гама".

"Това е достоен поклон пред човек, който е признат в цял свят заради своето наследство в бразилския футбол и за съответните услуги, оказани на страната ни", каза един от отговорниците по проекта, наречен Краля.

Стадион "Маракана" приема финалите на световните първенства през 1950 и 2014 г., както и церемонията по откриването на олимпийските игри през 2016 г.

Името на стадиона ще бъде променено, но вероятно целият спортен комплекс ще продължи да се казва "Маракана".

Решението на щата Рио де Жанейро среща различни реакции. Мнозина смятат, че Марио Фильо, който е журналист, лобирал за построяването на стадиона, е по-достоен за име на стадиона, защото е от Рио. Пеле е родом от щата Минас Жерайш.

Дневник