6 500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете на работещи родители предвижда коалиция БСП за България, ако получи мандат за управление след парламентарните избори.  Левицата се ангажира с конкретни мерки за закрила на семействата и децата, за да се преодолее сериозната демографска криза, застрашаваща България.

Повишаване на доходите, ясни политики срещу бедността, подкрепа за малкия и средния бизнес и механизми за възстановяване на икономиката са сред основните акценти в предизборната платформа на БСП за България , с която коалицията иска доверието на българските граждани. Програмата е разписана с конкретни ангажименти в 19 направления от обществения живот, икономиката, здравеопазването и образованието

„В България беше загубено цяло десетилетие заради отказа от провеждането на каквито и да е политики и реформи. Затова сега сме свидетели на такива абсурди като "работещи бедни", масова невъзможност да се платят сметките за отопление, умиращи хора пред болниците и поколения пенсионери, които са принудени да живеят в мизерия. Такива явления са характерни за третия свят, а не за страна от Европейския съюз", коментира водачът на листата Иван Иванов.

Затова БСП се ангажира със силна социална политика в рамките на един управленски мандат. Работещите семейства ще получават еднократна помощ от 6 500 лв. за всяко второ и трето дете, а майчинството през втората година ще бъде с размера на минималната заплата и ще се увеличи от 380 на 650 лв.

Левицата има намерение да въведе еднократна помощ от 250 лв. за всички ученици от 1 до 4 клас, както и безплатни учебници от 1 до 12 клас.

В програмата на БСП се предвижда работещите родители да имат необлагаем месечен минимум от 500 лв. за всяко дете.

Безплатни детски градини и ясли и безплатни лекарства за всички деца до 14 години са други конкретни ангажименти на БСП, ако получи мандат за управление

Здравеопазването е сектор, който също ще претърпи сериозна промяна при управление на левицата. Системата трябва да гарантира на всеки гражданин достъп до ефективно и качествено здравеопазване, категорични са от БСП и предлагат конкретни решения. Левицата ще премахне статута на търговски дружества на болниците, ще въведе национална здравна карта на регионален принцип и защитени лечебни заведения за отдалечените райони

БСП се ангажира с преизчисляване на всички стари пенсии спрямо дохода от 2017 г., което ще увеличи доходите на близо 1,3 милиона пенсионери, живеещи сега под жизнения стандарт

Намаляване на ДДС за храни и лекарства, въвеждане на семейно подоходно облагане и премахване на плоския данък са конкретните ангажименти на БСП в сферата на данъчната политика. Левицата предвижда въвеждане на прогресивно облагане на физическите лица, като  по-високо облагане ще има за служителите с месечен доход над 3 600 лв., които са  120 000 души. За всички останали 3,4 милиона работещи граждани ще се запази ставката от 10 %, а близо 756 000 семейства ще плащат по-ниски данъци заради необлагаемия минимум за дете.

Крайно време е да се спре експлоатацията на работещите българи и промените в данъчната политика ще гарантират това, заяви Иван Иванов. Той посочи, че сега само една четвърт от заработеното се връща при хората под формата на работна заплата. „Около 7000 души в страната си разпределят ежегодно близо 8 милиарда лева под формата на дивиденти, докато в същото време близо 1 милион работници работят за под 3,50 лв. на час“, каза водачът на листата на БСП.

Наложените мантри, че държавата е лош стопанин, че здравето и образованието са търговия и стока, че икономиката няма нужда от регулация, претърпяха тежък провал, категорични са от БСП и се ангажират да променят това в рамките на един управленски мандат.

Купуването и прадаването на гласове е пръстъпление.

Пресцентър на БСП за България - Шумен