Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне. И ако направим всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие. Това заяви в отговор на въпрос здравният министър Костадин Ангелов. Освен това допълни, че за разлика от други страни в България доверието в институциите не голямо.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев го подкрепи и също насочи отговорността за разпространението на заразата, определена като експоненциална, към поведението на хората. И двамата се отрекоха от праговете, които те самите определяха през последните месеци, след които заявиха, че ще се налагат ограничения в цялата страна. Обявиха, че няма как да контролират поведението на всеки гражданин. Първоначално за такъв праг бе определена заболеваемостта от 200 на 100 хил. души, а по-късно бе завишена на 300 на 100 хил.

Министърът обясни решението да се взимат мерки на местата с висока зараза, а не национални, както се случи няколко пъти през миналата и началото на тази година тъкмо с неспазването им от страна на хората, особено на ограничени места, където не е имало заразени. Прехвърли отговорността към хората и обяви, че е получил видеоклипове за танцуване по масите на заведения на 8 март. "Не говорим за капацитет и за вечерен час на работа на заведенията, а за отношенията на хората", посочи той.

"Реагираме в движение. Няма правилно и неправилно решение, действа се като при война, обяви още министърът. Увери, че на масата до него не стоят безотговорни хора. "Не се страхувам от мерките и тяхното налагане. И ако се наложи, ще го направим. Нямаме колебания в тази посока", заключи той.

Мутафчийски: Много стръмно расте кривата на починалите

Не е изненада високата смъртност в резултат на коронавируса в страната, но кривата й показва много стръмно покачване в момента, коментира Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. "Толкова стръмно не сме имали от септември. На седмична база ръстът е с около 53%, което е силно обезпокоително", допълни той. Обяви и че поне от 14 дни има експоненциално нарастване на новите случаи.

Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление.

Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб

Призова хората да пазят себе си и своите близки, за да не се стигне до изчерпване на леглата и медикаментите и това да увеличи още смъртността. Обяви, че на много места вече са свършили леглата, очаква това и за ВМА, която ръководи.

По данните, обявени от здравния министър, заетите неинтензивни легла в страната са 58%, а интензивните - 65%.

В същото време колегите му обявиха, че има ръст на заразата в цяла Европа и данните за България не променят мястото й по степен на заболеваемост и смъртност за последната седмица. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че въпреки критиките за дистанционното обучение има училище с 13 преподаватели, болни по едно и също време, в детски заведения има по няколко служители, а в неназован старчески дом има взрив на заразата сред непожелали да се ваксинират.

Здравният министър пък съобщи за случаи на бебета и малки деца, настанени с двустранна бронхопневмония в болница. В същото време той обяви за неоснователни критиките, че здравните власти не знаят как се справят със ситуацията.

Властите нямат данни за тежки реакции от партида "Астра Зенека"

Европейската агенция по лекарствата е изследвала случаите от Австрия за смъртни случаи в резултат на тромбоза след ваксиниране с "Астра Зенека" от определена партида и не открива връзка между ваксинирането и случаите. Това обяви Богдан Кирилов, изп. директор на Агенцията по лекарствата. За случая се разбра публично вчера.

България е сред страните, които са получили от тази партида - 31 200 дози на 12 февруари, като почти всички са вече приложени, уточни Кирилов. Посочи, че няма данни за починал след ваксинация от тази партида, а дори по-малко са развилите грипоподобни симптоми сред тези, на които е приложена.Богдан Кирилов, коментира изп. директор на Агенцията по лекарствата.

Здравните власти дават традиционния седмичен брифинг

От казаното досега не се очаква да бъдат въведени по-строги мерки на национално ниво. В началото на седмицата здравният министър Костадин Ангелов даде карт бланш на директорите на РЗИ в страната да въвеждат локални ограничения. Такива има вече в 10 области.

Данните за защитата на над 1 млн. ваксинирани са обнадеждаващи

Председателят на Българската асоциация по клинични проучвания Борислав Борисов обяви пред БНТ, че има вече много категорични данни за резултата от ваксините в глобален мащаб. Цитира данни обхващащи над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари.

"И данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, има и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото. "В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

Свършват леглата за ковид пациенти в Пазарджик

Ситуацията в пазарджишката болница се усложнява. Всички легла за ковид пациенти вече са запълнени, съобщи БНТ.

Затова преди десетина дни е възстановен приемът на пациенти с коронавирус в двете вътрешни отделения заедно с инфекциозно отделение.

В момента има настанени 102-ма пациенти с коронавирус и е останало едно свободно легло. Очаква се да се изпишат пациенти, за да се освободят около 5-6 легла за деня, но това е ако няма наплив, обяснява директорът Красимир Темнилов.

Местният противоепидемичен щаб ще заседава днес в 13.00 ч.

В Плевен ще има протест срещу мерките

Днес в Плевен е организиран протест след въвеждането на новите мерки за борба с коронавируса. Недоволството е предизвикано от затварянето на моловете и заведенията в тях, както и на фитнесите, съобщава БНР. Новите ограничения влизат в сила от 15 март и ще важат до 26 март и предвиждат също дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас, затваряне на кината и театрите, забранени са масовите мероприятия, ресторантите ще работят до 22 часа, семейните събирания са до 10 души.

В област Плевен в последните 10 дни се очерта тренд на екстремно нарастване на заболеваемостта от коронавирус, заяви д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ - Плевен, цитиран от БНТ. Заразените са 587 на 100 хил. към 10 март при 501 на 100 хил. преди 10 дни.

Протестиращите ще се съберат в 10 ч. пред Регионалната здравна инспекция.

Кантарджиев: Има отчетлив ръст на заразените до 19 г. и между 20 и 49 г.

Променен е възрастовият профил на заболелите. Боледуват, и то тежко, деца и млади хора в активна възраст, "смело" неспазващи препоръките за отстояние, носене на маски и ограничаване на големите събирания. Това казва в интервю за "24 часа" Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразно и паразитни болести.

В последните графики, които изготвяме, се вижда отчетлив ръст във възрастовите групи до 19 г. и между 20 и 49 г., допълва той. "През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране, което се прави в ръководения от него център, я установява в 75-85% от пробите в някои области.

"Слава богу, този коронавирус не е много "деен" генетично", посочва Кантарджиев. Обяснява, че мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти.

"Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант", казва Кантарджиев.

При недостиг на ваксини трябва да се спазва плана, обяви общопрактикуващ лекар

При недостиг на ваксини трябва да се спазва изготвеният ваксинационен план. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който онзи ден се е записал в електронния регистър. Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов пред Би Ти Ви.

По думите му хората от четвърта фаза на ваксинационния план трябва да са с приоритет. Тя обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Лекарят дори предложи разпределението на дозите да е три към едно в полза на пациентите от ваксинационните фази. Миндов се оплака и от липсата на организация преди началото на ваксинирането на записалите се в електронните регистри, което започна тази сутрин.

В Пловдив ще работят мобилни екипи за ваксиниране

В Пловдив и областта се очаква днес да започнат работа два мобилни екипа за имунизация с "АстраЗенека", съобщи БНР. Те ще са в помощ на възрастните и трудноподвижни хора. За да бъдат вписани в графиците, те трябва да се обаждат в общината. Ще се посещават и отдалечени населени места, тъй като живеещите там изпитват затруднения да стигнат до имунизационни кабинети.

Предвижда се по заявка служители на големи общински, държавни и частни предприятия също да бъдат ваксинирани на място.

Започва ваксинирането на записалите се в електронния регистър

От днес започва ваксинацията срещу коронавирус на хората, които са се записали в електронния регистър.
Имунизацията на гражданите започва с наличния препарат на "АстраЗенека", макар в аванс да бе обявено, че хората могат да избират с какъв препарат да бъдат имунизирани. Вчера се разбра, че тези, които са избрали друг препарат, отново трябва да се регистрират и да чакат доставка на други препарати или да се възползват от запазения час и да получат "АстраЗенека".

В понеделник в България бяха доставени 21 600 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", но по думите на зам.-министъра на здравеопазването флаконите продължават да се пазят за изборната администрация.

Дневник