Върховният административен съд остави в сила определението на Бургаския от 8 януари м.г., с което бе отказано спирането на предварителното изпълнение на заповедта за вписване на брега в парка "Росенец" край Бургас като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Заповедта за това беше издадена 5 ноември м.г. от Светла Захариева, началник на Служба "Геодезия, картография и кадастър" в Бургас.

Административно дело срещу предварителното изпълнение на тази заповед беше образувано по частна жалба на близката до почетния председател на ДПС Ахмед Доган компания "Стрейтлайн", собственост на архитект Калин Тихолов. Като представител на дружеството той обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта и поиска отмяната ѝ като незаконна. В иска си Тихолов дори посочи, че представляваната от него компания е собственик на постройка на плажа, въпреки че той няма нотариален акт за нея.

Плажната ивица, която сега предстои да бъде нанесена в кадасралните карти, бе недостъпна за гражданите, което стана публично известно през лятото на м. г. след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов там. На 5 ноември м.г. местната служба по геодезия в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна" с трайно предназначение като "защитена". Това стана след действията, предприети от общинския съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов.

В административната жалба на "Стрейтлайн" срещу това решение се твърдеше, че става дума за нововъзникнал морски плаж. В същия текст беше изразено съмнение, че той изобщо съществува, тъй като ивицата не била покрита с пясък и чакъл, а била "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти". От компанията, пректирала т.нар. "сараи" на Доган в Расенец поискаха от Административния съд в Бургас да назначи експертиза и лицензиран геодезист, който да отговори на въпроса с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Поискано бе дори извършването на ядкови сондажи, които чрез геоложки разрез да посочат наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите от плажа.

С днешното си решение Върховния административен съд застава зад становището на бургаския, според което оспорената заповед на началника на Служба "Геодезия, картография и кадастър" в града не засяга пряко права и законни интереси на "Стрейтлайн" и Калин Тихолов, "тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие".

На 19 ноември м.г. "Стрейтлайн" заедно с дружеството "Хермес солар", която е собственик на лятната резиденция на Ахмед Доган, загуби и дело срещу общинския съвет в Бургас, след като атакува в съда решението, с което пътят към имението беше станал отново общински. През април м.г. съветът преобразува пътя от общински в частен, но през юли след протестите, последвали акцията на лидера на "Демократична България" Христо Иванов го отмени и пътят отново стана общински.

Дневник