Запорът от Националната агенция за приходите върху лично имущество на бизнесмена Васил Божков окончателно падна в съда. Решението на Административния съд в София е от 9 март и не подлежи на обжалване, съобщава в публикация "Сега".

Жалбата от Божков е подадена срещу решение на директора на НАП - София, което потвърждава възбрана върху 3 недвижими имота за обезпечаване на публични вземания в размер на 16 888 913 лв. към 28 февруари 2018 г. От формална страна, е налице искане на публичния изпълнител, но то не може да се определи като мотивирано, приема съдебният състав и посочва няколко причини.

Според магистратите в искането на НАП за обезпечителни мерки има противоречие. Първоначално се посочва, че ревизията на Божков е за определяне на задължения за данък върху годишната данъчна основа за периода 2014 - 2019 г. а впоследствие - че се касае за данък върху добавената стойност по ЗДДС.

Освен това съдът констатира, че в искането за запор не е посочена стойност на имуществото, обект на обезпечение, което възпрепятства възможността за преценка дали са съразмерни наложените мерки. В крайна сметка обезпечението следва да съответства на размера на публичното задължение.

В обжалваното решение не се съдържа и анализ на обезпечителната нужда. Не са посочени действия на Божков, които да указват, че той умишлено се освобождава от активи, които могат да послужат за удовлетворяване на публичните задължения. Твърдението, че е направен анализ на получените от лицето доходи през ревизираните периоди, е невярно, подчертава още съдът.

Дневник