Министърът на здравеопазването на Словакия заяви в четвъртък, че ще подаде оставка, за да помогне за преодоляване на спора за пратките с руски ваксини срещу коронавируса, който разтърси четиричленната управляваща коалиция. Това се случва в момент, когато страната се бори с вълна от пандемията, довела я а до втората по големина смъртност на глава от населението от COVID-19, коментира "Ройтерс".

Премиерът Игор Матович разгневи своите коалиционни партньори в края на миналия месец, когато ги заобиколи, за да поръча доставки на руската ваксина "Спутник V". Една от партиите заплаши да напусне коалицията, а друга поиска обновяване на правителството - процедура, в която може да бъде сменен и министър-председателят.

Критиците на Матович заявиха, че Словакия е трябвало първо да изчака властите на Европейския съюз да одобрят "Спутник V".

"Две коалиционни партии поставиха моята оставка като условие, за да останат в коалицията. В такава ситуация мисля, че нямаше смисъл да споря... Не съм залепен за мястото си (в министерството)", каза здравният министър Марек Крайчи на брифинг.

Матович, търсейки плавен преход в министерството по време на кризата с общественото здраве, заяви, че напускането на съпартиеца му Крайчи ще бъде "постепенно" и ще отнеме седмици. Това щяло да остави време ваксинирането със "Спутник V" да започне.

"Човекът (Крайчи), който стоеше до мен, се стремеше да опази здравето и живота ни с всяко свое решение. За съжаление онези, които му поставят пречки, го превръщат в своя мишена", каза премиерът на същия брифинг, предаван по телевизията.

Словакия, подобно на Унгария и други в Централна Европа, които са изправени пред влошаваща се ситуация с COVID-19, търси дози извън каналите на ЕС, докато съюзът се опитва да ускори ваксинирането и да догони страни като Великобритания и САЩ. Тази седмица Матович призова Европейската агенция по лекарствата да ускори одобряването на ваксини.

Словакия, държава с 5.5 милиона души население, е с втората най-висока смъртност на глава от населението през последната седмица според портала за данни Our world in data. Пред нея е съседната Чехия.

Болниците са доведени до предела на капацитета си, тъй като броят на случаите е достигнал 568 на 100 000 души през последните две седмици, четири пъти повече, отколкото в Германия, показват данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Дневник