Главатар на наркокартел в Хондурас свидетелства вчера в съд в Ню Йорк, че е платил на хондураския президент Хуан Орландо Ернандес 250 000 долара подкупи, за да си осигури правителствени договори и защита от залавяне и екстрадиция в САЩ, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Парите, които били платени през 2012 г., когато Ернандес беше председател на Националния конгрес (еднокамарния парламент) в Хондурас, били дадени в брой на днес покойната му сестра. Това обяви вече бившия лидер на наркокартела Лос качирос Девис Леонел Ривера Марадиага по време на делото на наркотрафиканта Джовани Фуентес Рамирес.

Ернандес, който фигурира по делото срещу Фуентес Рамирес като съучастник, многократно отрече всякаква намеса в наркотрафик. Фуентес Рамирес в понеделник не се призна за виновен.

През 2013 г. Ривера сключи сделка с американската Агенция за борба с наркотиците ДЕА и две години по-късно се предаде, след като САЩ наложиха санкции на негови кухи фирми.

Ривера заяви, че парите, платени на Ернандес, са били и за гаранция, че правителството ще продължи да му възлага договори за строеж на пътища, така че да продължи да пере пари от наркотрафик.

Той каза още, че през 2006 г. е платил на бившия президент Мел Селая половин милион долара, за да назначи негов братовчед за министър по сигурността, което така и не станало. Селая отрича обвинението.

Ривера разкри още, че е платил на настоящия вицепрезидент, по онова време кандидат-президент, Рикардо Алварес 500 000 долара в замяна на защита от арест или екстрадиция.

Твърди се, че Алварес обещал да отмени закона за екстрадиция между САЩ и Хондурас, ако бъде избран.

Ернандес беше ключов съюзник на САЩ по времето на американските президенти Барак Обама и Доналд Тръмп при операции срещу имиграцията и наркотиците в региона.

Тези обвинения може да усложнят усилията на новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън да премахне причините за миграцията от Централна Америка като инвестира 4 милиарда долара в региона, включително в Хондурас.

В поредица от туитове в понеделник Ернандес изтъкна, че наркотрафикантите са дали фалшиви показания срещу него пред американските власти, за да си отмъстят на неговото правителство и да намалят присъдите си.

Според прокуратурата, Фуентес Рамирес започнал да пренася малки пратки наркотици през 2009 г., но чак през 2013 г., когато станал партньор с Ернандес, бизнесът му започнал да процъфтява.

Държавното обвинение смята, че Фуентес Рамирес се е отчитал пряко на Тони Ернандес - брата на президента. През октомври 2019 г. Тони Ернандес беше осъден във федерален съд в Манхатън за наркотрафик и свързани с това обвинения за оръжие.

По това дело прокуратурата заяви, че президентът Ернандес е получил милиони под формата на подкупи от наркотрафиканти.

Дир.бг