Проектът на ваксина на Novavax е 96% ефективен за предотвратяване на случаи, причинени от оригиналната версия на коронавируса при изпитания в Обединеното кралство, съобщи компанията в четвъртък. Това я приближава още една крачка до одобрение от регулаторните органи. България е планирала да поръча 1.55 млн. дози.

Няма случаи на тежки заболявания или смъртни случаи от COVID-19 сред тези, които са получили ваксината, каза компанията. Това е сигнал, че може да спре по-лошите ефекти и от новите варианти, които са се появили.

Ваксината е била 86% ефективна за защита срещу по-заразния вариант на вируса, открит за първи път в Обединеното кралство. Това означава комбинирана степен на ефективност от 90% въз основа на данни от заразяване и с двете версии на коронавируса.

Акциите на Novavax скочиха с 22% в търговията след затварянето на борсата. Сега те струват 229 долара, а се търгуваха под 10 долара на 21 януари 2020 г., когато компанията обяви, че разработва коронавирусна ваксина.

В по-малко проучване, проведено в Южна Африка - където доброволците са изложени предимно на друг по-нов, по-заразен вариант, широко разпространен там и разпространяващ се по света - ваксината Novavax е 55% ефективна при хора без ХИВ. Това се смята за напълно достатъчно да предотврати тежки заболявания .

Главният директор на Novavax по медицинските продукти Филип Дубовски каза, че резултатите от Южна Африка предполага, че ваксината може да се използва в райони, където южноафриканският вариант е доминиращ. Ефективността на дозите в проучването в Южна Африка е спаднала до около 49%, когато анализът включва данни от ХИВ-позитивни участници.

Novavax също разработва нови формули на своята ваксина, за да се предпази от нововъзникващи варианти и планира да започне клинично тестване на тези дози през второто тримесечие на тази година.

Резултатите от окончателния анализ на тестовете във Великобритания до голяма степен съответстват на междинните данни, публикувани през януари.

Компанията очаква да използва данните за кандидатстване за регулаторно разрешение в различни страни. Не е ясно кога ще поиска разрешение от САЩ или дали регулаторите там ще изискват да се направят тестове и в Съединените щати.

Novavax очаква до началото на април данни от изпитания на ваксината си с 30 000 души в САЩ и Мексико.

Дубовски каза, че Novavax все още планира да подаде заявление за разрешение от регулаторните органи в Обединеното кралство в началото на второто тримесечие на 2021 г. Британското проучване, в което са включени над 15 000 души на възраст от 18 до 84 години, е оценило ефикасността на ваксината по време на период с високо предаване на варианта на британския вирус, който вече е широко разпространен.

Ваксината може да бъде разрешена за употреба в Съединените щати веднага след месец май, ако регулаторните органи на САЩ решат, че данните за Обединеното кралство са достатъчни за вземане на решение. Може да отнеме няколко месеца повече, ако те настояват да видят за първи път данни от тестове в САЩ, заяви главният изпълнителен директор за "Ройтерс" по-рано този месец.

"В крайна сметка те трябва да решат дали данните, които можем да поставим на масата, са адекватни или ще предпочетат да изчакат данни от нашето проучване в САЩ", каза Дубовски в четвъртък.

Всички заводи за производство на ваксини на Novavax трябва да са напълно готови за производство до април, заявиха ръководителите на компанията. Производителят на лекарства очаква да събере десетки милиони дози и да бъде готов за изпращането им в Съединените щати, когато получи разрешение, каза изпълнителният директор Стенли Ерк пред "Ройтерс".

Novavax планира да произведе своята ваксина от две дози в 8 производствени обекта, включително Института "Серум" в Индия.

Базираната в Мериленд компания получи 1.6 милиарда долара от правителството на САЩ за финансиране на изпитанието на ваксината и за осигуряване на 100 милиона дози.

Дневник