Управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) на президента Александър Вучич открито обвини две неправителствени организации и мрежа и "в страната, и в чужбина", че е част от опит за "държавен преврат" срещу него.

Това става броени дни след като редица проправителствени медии нападнаха независимата разследваща медия КРИК за връзки с организираната престъпност, при това с група, за която това и други издания са попадали на свидетелства за отношения с властта.

CRTA, която работи за развитието на гражданското общество, и инициативата за граждански надзор над работата на законодателния орган "Отворен парламент", бяха посочени в прав текст в думите на председателя на групата на СНС в парламента Александър Мартинович.

В обръщение в парламента Мартинович говори за "опит да се извърши държавен преврат и да се убие президентът Александър Вучич".

Тези думи на практика бяха произнесени пред проправителствен парламент, тъй като почти всички влезли в законодателния орган подкрепят властта след бойкота на опозицията миналата година.

По думите на Мартинович за Вучич има опасност от "хората, които се наричат продемократична и проевропейска опозиция", каквито са CRTA и "Отворен парламент" и други". Той каза, че интелектуалци, "свободни и независими журналисти" и "зависими от чужди посолства" и опозиционни лидери като бившия кмет на Белград Драган Джилас заедно с "работещите в чужбина" срещу Вучич.

"Като депутатска група "Александър Вучич - за нашите деца" изпращаме послание" за най-решителен отговор, продължи той.

CRTA вече подаде оплакване срещу Мартинович. Атаките му обаче задълбочават поляризацията в сръбското общество. В последно време останалата извън парламента опозиция обвинява Вучич, че използва главозамайващите успехи във ваксинирането, за да прикрие други проблеми - връзки с подземния свят и разкол в СНС, илюстриран от скандал със системно подслушване на президента и семейството му.

Дневник