2/3 от шуменци: В екологично бедствие сме!

Над 130 000 души в Шуменско са в риск за здравето си, защото са лишени от чиста вода, въздухът през по-голямата част на зимните месеци е в критични норми, а управляващите от ГЕРБ са сложили кръст на екологичния апокалипсис в региона. Правителството пропиля ценно време за реализиране на европейски проекти, като вместо реална работа, бе заето „да пази своите от проверки и санкции“. Това е категоричното мнение на 83 процента от гражданите, които през последните дни посетиха предизборния офис на БСП за България на бул. „Славянски“ в Шумен. Над 2/3 от шуменци поставиха като проблем №1 на града и общините от областта калната вода от чешмите, честите аварии, драстично високата цена на водата за битови нужди и перманентното замърсяване на Камчия с отпадни води.

Резултатът от нищоправенето на управляващото мнозинство и през последните 4 години е следният: хвърчащи актове до общински и държавни структури вместо аварийни действия за предотвратяване на екологичната катастрофа в Шуменско.

Пример за престъпно бездействие

Един от най-фрапиращите примери за тотално бездействие от страна на екологичните институции е безконтролния теч на отпадъчни води към заустването в река Камчия от последната година.

Замърсяването на реката е последвано само от чиновнически констатации за замърсяването, вместо светкавична проверка от страна на прокуратурата.

Кризата със замърсяването на водата в река Камчия е поставяна няколко пъти от депутата от 44-то Народно събрание Иван Иванов. Иванов, който в момента е водач на листата на БСП за България, няколко пъти е отправял въпроси и питания до екологичното министерство, припомни по този повод Веселин Пенчев, втори в листата на БСП за България.

Кошмарът „Непочистено дере“

Експерти на РИОСВ и Басейнова дирекция установяват на 11 януари 2021 г. преливане на инфилтрати в канавка, чрез която водите се отвеждат в дере, което се зауства в река Камчия, замърсяването е описано като „авария“.

Нещо повече, министърът на околната среда отговаря кратко, че въпросното депо „прави кампанията на всички предизборни начинания от 2008 година насам“.

Виновни няма, оправдания – много

От изявлението на представителя на правителството в пленарна зала по време на парламентарен контрол все пак става ясно, че РИОСВ-Шумен съставя акт на община Шумен като собственик на регионалното депо за неопасни отпадъци заради въпросната „авария на помпите“. „Причината е установено административно нарушение – „неизпълнение на дадено от Екоинспекцията предписание за почистване на руслото на дерето – водоприемник на повърхностни и пречистени битови фекални отпадъчни води, от Регионално депо за неопасни отпадъци – Шумен“, каза още Веселин Пенчев.

Той припомни и продължението на отговора на екоминистерството след въпроса на Иван Иванов, а именно, че общинското предприятие „Чистота“ е имало съставен акт за същия проблем през юли 2020 година.

„Факт е, че има поредица от актове за нарушения, отчита се замърсяване на река Камчия, но животът и здравето на хората в региона остава извън приоритетите на кабинета „Борисов 3“, допълни Веселин Пенчев.

Решението е „зелени мерки“ за здрави хора

Екоескпертите на БСП са посочили Шуменска област като изключително рисков регион и решението на проблема с чистотата ва питейната вода тук е поставено като национален приоритет.

Ние, от БСП за България“, разглеждаме „зелената“ икономика като средство за устойчиво намаляване на бедността и средство за постигане на чиста природа - здрави хора.

Въвеждаме веднага оптимално управление на водите с оглед превенция от наводнения и осигуряване на вода за битови нужди и напояване през „сухите месеци”.

Разработили сме проекти за стимулиране повторното използване на отпадъчните води за нуждите на напояването и индустрията.

Отпадъчни води се вливат в река Камчия безконтролно въпреки многобройните сигнали до екоминистерството от страна на водачът на листата на БСП за България Иван Иванов.

Пресцентър на БСП  за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление.