Състав на Софийския градски съд оправда подсъдимия Йоан Матев за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. и отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и от един от съдебните заседатели - решението е взето с 3 на 2 гласа.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства в непрекъсната верига, водеща до единствен извод, че Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на престъплението и си е тръгнало от парка.

Мнозинството смята, че няма нито преки, нито каквито и да е косвени доказателства, че именно той е държал ножа и е нанесъл раната с нож в областта на сърцето на Георги Игнатов, обясни накратко мотивите на съда председателят на състава Руси Алексиев.

Особеното мнение на двама от членовете на състава - председателя и един от съдебните заседатели, е, че според тях има изградена верига от косвени доказателства и за това обстоятелство. Считано от утре тече 15-дневният срок за протестиране и обжалване на присъдата пред Софийския апелативен съд.

Магистратите отмениха и мярката за неотклонение на Матев "домашен арест" и го освободиха с най-леката - "подписка".

"Искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки на починалото момче Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и моля да бъдат оправдан", заяви пред съда подсъдимия Йоан Матев в правото си на последна дума няколко часа преди да чуе присъдата.

"Смятам, че убийството не е доказано и се радвам, че съм успяла да убедя поне част от съдебния състав - особено частта, която може да вземе решение. Аз смятам, че няма никакви доказателства, че това е ножът и това е лицето, извършило убийството. Очевидно съдът е приел същото. В наказателния процес имат значение доказателствата", заяви адвокатът на подсъдимия Ина Лулчева на излизане от съдебната зала.

На 9 март прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който издъхна от прободни рани в Борисовата градина на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина. В момента на убийството Матев е бил непълнолетен и по закон може да получи наказание от 5 до 12 години затвор.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. Братът на подсъдимия - Марсел Матев, е завел полицията до мястото, където е скрито оръжието на престъплението - нож. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, но това обстоятелство така и не бе доказано категорично в съда.

Разкриването на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина от лятото на 2015 г. донесе двете най-големи награди на церемонията "Полицай на годината" през 2017 г. Тогава голямата индивидуална награда получи Стоян Крумов, който е работил по това разследване, довело до задържането и обвиняването на Йоан Матев, а голямата колективна награда отиде при служителите от отдел "Престъпления против личността" в СДВР, които са разкрили всички 17 тежки престъпления на територията на София, както и две престъпления през 2015 и 2016 г.

Дневник