57-годишна жена е починала след ваксиниране с препарата на "АстраЗенека", обяви в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е наложило спирането на ваксинациите с този продукт.

Жената е била ваксинирана около 12 часа вчера и без оплаквания се е прибрала, предаде bTV. Тази нощ обаче е почувствала остър задух. Дошлият на място екип на Спешна помощ само е констатирал смъртта й.

Остра сърдечна недостатъчност и белодробен оток  са били констатирани при аутопсията. Министър Ангелов отбеляза, че при жената са били констатирани придружаващи заболявания - наднормено тегло, запушена артерия, оперирана през 2005 г., байпас.

Поставената на жената ваксина не е била от проверяваната от Европейската агенция по лекарствата партида, спряна в различни страни заради получени странични реакции и смъртен случай в Австрия.

Министър Ангелов каза още, че през следващата седмица ще се изясни дали смъртният случай в Пловдив има връзка с ваксинирането. Той изрази надежда да не се докаже такава връзка.

По-рано премиерът Бойко Борисов нареди да спре имунизирането с ваксината на "АстраЗенека", докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ.

От Министерството на здравеопазването съобщиха междувременно, че директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е издал заповед да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината на "АстраЗенека". Основание за заповедта е и сигнал от Регионалната здравна инспекция-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината вчера.

Заповедта е и заради получена информация, в периода 8-12 март, за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека"-България и "БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата й.

Дир.бг