Преди броени дни руски военни части разрушиха окончателно пещерната болница в сирийския град Хама. Но тя далеч не е единственото атакувано здравно заведение. Досега в Сирия са извършени над 400 нападения над болници, разказва "Дойче веле".

"Пещерна болница Кафр Зита" трябваше да спасява човешки животи - такова беше предназначението на откритата през 2015 година клиника в едно северно предградие на град Хома, отдалечено от бойните действия. Тази болница беше вкопана на 20 метра дълбочина в склона на планината, за да бъде защитена от въздушни нападения и да осигурява надеждни медицински грижи на пострадалите цивилни граждани.

През последвалите години обаче болницата беше подложена на многобройни, целенасочени въздушни атаки. В резултат и от тези нападения от района бяха прогонени антиправителствените бунтовници. Това сочи новият доклад на организацията "Сирийски архив", базирана в Берлин, която документира нарушенията срещу човешките права в сирийската война. Дойче Веле разполага с доклада. Преди броени дни руските войски окончателно разрушиха болницата. Според руските медии целта била да се предотврати нейното използване от "терористи". Режимът на Башар Асад и неговите съюзници използват събирателното "терористи" за всички бунтовници независимо от тяхната идеологичеса мотивация.

Хуманитарни организации като "Сирийската мрежа за човешки права" смятат, че болницата е била разрушена, за да се заличат доказателствата за предишните въздушни удари срещу нея. В едно съобщение на организацията се казва: "Руското правителство иска да скрие ужасяващите последици и доказателствата за зверства и престъпления, извършени от руските войски чрез бомбардировките над болницата."

Стотици нападения срещу болници

Пещерната болница в Кафр Зита далеч не е единственото медицинско заведение, срещу което са извършвани нападения по време на войната в Сирия, която продължава вече десет години. Болниците на територията, контролирана от бунтовниците, са били атакувани общо над 400 пъти. До този извод стигат правозащитниците от "Сирийски архив". В последния доклад на организацията се казва, че над 90% от въздушните удари срещу болници са били целенасочени, а не случайни. Според доклада извършители в повечето случаи са руски или сирийски военни подразделения, които са обстрелвали болниците с артилерия или от въздуха с касетъчни бомби.

"Нашият архив е важен, защото доказва, че нападенията срещу медицинска инфраструктура всъщност са целенасочена стратегия", казва пред "Дойче Веле" директорът на "Сирийски архив" Хади ал-Хатиб. Досега руското Министерство на отбраната и сирийското посолство в Берлин не са отговорили на изпратената от "Дойче Веле" молба за позиция по въпроса. В миналото руските и сирийските власти последователно са отхвърляли всякакви обвинения за участие в целенасочени нападения срещу хуманитарни структури.

Либи Макавой, една от съавторките на новия доклад, подчертава, че в своята работа "Сирийски архив" действа в съзвучие с изискванията на международното право. Правозащитниците са събрали и доказателства за методите, използвани при тези нападения. Така например те документират коя болница е била ударена от ракета с прецизно далечно прицелване или пък кои клиники са били атакувани с два последователни снаряда. Двойните удари срещу болници са извършвани с различно времетраене между първия и втория - от една минута до няколко часа. Такива двойни удари са регистрирани в цели 216 случая, т.е. при повече от половината атаки срещу болници. Това е косвена улика за предположението, че атаките са били целенасочени. А според международното право това е военно престъпление.

"Отново ще атакуват здравни заведения"

Макавой се надява, че събраните материали ще бъдат обработени и анализирани от юристи и следователи, тъй че виновните да бъдат подведени под отговорност.

Според наблюдателите сирийският режим ще се опита с руска военна помощ да си върне провинция Идлиб в северната част на страната, която се смята за последен бастион на бунтовниците. Хади ал-Хатиб се опасява, че в рамките на тази операция сирийските и руските войски ще вземат на прицел още болници. Според него с подобни действия те се стараят да попречат на лечението и възстановяването на ранени противникови войници. "Каквото и да се случва в Идлиб, здравните заведения ще бъдат сред първите военни цели", казва Ал-Хатиб пред "Дойче Веле". "И ние искаме да го документираме - с надеждата, че съответните доказателства може да възпрепятстват подобни действия в бъдеще."

Дневник