От полунощ на 13 март всички влизащи в България от африкански държави ще бъдат поставяни под задължителна карантина за срок от 10 дни. Това се разбира от заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която беше разпространена до медиите. До решението се стигна, след като министърът първо обяви, че се предвижда такава мярка, а ден по-късно съобщи, че тя няма да бъде приложена.

В заповедта на Ангелов се уточнява, че не се допуска изключението за отмяна на карантината при предоставяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в България PCR тест. Мярката ще важи до края на април.

Карантината ще се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.

Във вторник (9 март) здравният министър намекна, че е възможно да се въведе карантина на всички пристигащи от Африка. Той изрази притеснения, че на континента се разпространяват нови варианти на коронавируса и заради това подобна мярка е наложителна.

Изказването му предизвика реакция от туроператорите, тъй като в Африка се намират две от най-предпочитаните дестинации за българите в последните месеци - Занзибар и Египет. Досега туристите, които се връщат от острова, трябваше единствено да представят отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди влизане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ.

Само ден след подхвърлената идея за карантина Костадин Ангелов уточни, че пристигащите от Занзибар българи няма да бъдат поставяни под карантина. Така за 4 дни здравният министър промени коренно мнението си на два пъти.

Дневник