Технически проблеми при "Мерцедес" и "Ферари" белязаха първия ден предсезонните тестове във Формула 1. Двата тима изгубиха време, за да отстранят дефекти в своите болиди по време на изпитанията "Сахир" в Бахрейн.

През този сезон тестовете бяха съкратени наполовина до само три дни, като се провеждат само две седмици преди първия старт, който е именно в Бахрейн.

Най-добрият резултат в тестовете записа Макс Верстапен с "Ред бул". Най-бързата му обиколка беше за 1:30.674 минути, изпреварвайки с 0.215 сек Ландо Норис с "Макларън".

Верстапен беше и пилотът, завъртял най-много обиколки - 138. Той изрази задоволство от новия болид на "Ред бул" и поведението на двигателя "Хонда". "Биковете" нямаха никакви проблеми в двете сесии, въпреки че втората от тях се оказа по-трудна за всички заради пясъчна буря над "Сахир".

С 10 обиколки по-малко от Верстапен завъртя Естебан Окон от "Алпин". Той се нареди трети по време - на близо половин секунда зад пилота на "Ред бул". С повече от секунда изостанаха Карлос Сайнц с "Ферари" и Антонио Джовинаци от "Алфа Ромео".


Преди обяд имаше два технически дефекта. Екипът на "Мерцедес" изгуби повече от три часа, за да отстрани проблем в скоростната кутия на новия болид W12. Това позволи на Валтери Ботас да завърти едва шест обиколки на пистата, без да има шансове да изпробва болида в състезателно темпо.

"Определено това не е добър старт. Нямам представа откъде се появи този проблем. Предстои ни много работа в следващите дни, а времето е малко", каза шефът на "Мерцедес" Тото Волф.

Заради проблем във "Ферари" пък се наложи сесията да бъде временно спряна. Това стана, след като Шарл Льоклер спря на трасето без възможност да продължи. Пилотът от Монако все пак направи 59 обиколки на трасето преди новият му съотборник Сайнц да се качи зад волана.

Следобяд Сайнц и световният шампион Люис Хамилтън нямаха проблеми, но темпото им не беше толкова добро заради много пясък по асфалта.

Проблем имаше и дебютантът Мик Шумахер. В неговият "Хаас" беше открит дефект в хидравликата, заради което младият пилот направи само 15 обиколки на трасето.

Тестовете във Формула 1 продължават до неделя.

Дневник