Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа резолюция след като България въведе фигурата на прокурор, който разследва главния прокурор и неговите заместници. В нея се подчертава "важността да бъде намалено евентуалното влияние на главния прокурор във Висшия съдебен съвет и да се обмислят подходящи мерки в този смисъл преди избора на нов съвет през 2022 г.", съобщава "Лекс".

В резолюцията българските власти се насърчават да преценят какви процедурни или устройствени правила трябва да бъдат изменени. Предлага се разширяване на съдебния контрол, за да се намали до известна степен потенциалното влияние на главния прокурор в съдебната власт и в прокуратурата, за да може да бъде въведен ефективен механизъм за разследването му.

Комитетът на министрите приветства значителните усилия на българските власти и отбеляза, че направената реформа включва няколко положителни момента. В резолюцията се приветства въвеждането на съдебен контрол на отказите на специалния прокурор да започне разследване срещу главния прокурор и се определя като важна стъпка. В нея комитетът настоятелно призова властите да въведат съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство по всички дела, като това да бъде придружено от "мерки за избягване на прекомерно допълнително натоварване на съдиите и прокурорите".

В резолюцията се отбелязва, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които беше въведен специалният прокурор, разкриват някои пропуски и недостатъци. Коментира се специално това, че новият прокурор се избира с мнозинство от 15 от общо 25 членове на ВСС, а прокурорската колегия има 11 членове.

Дневник