Изпълкомът на БФС е вкарал в дневния ред на предстоящото в понеделник заседание обсъждане за смяна на шефа на Съдийската комисия Костадин Гергинов, пише „Мач Телеграф“.

Реакцията на футболните шефовете е продиктувана от недоволството на почти всички клубове от елита срещу арбитрите. Интересното е, че вълната от недоволство се надигна само два месеца след назначението на Гергинов. Самият той в своя телевизионна изява обяви, че не вижда причина за оставка.

Черно море е последният клуб, който бе скандализиран от отсъжданията на реферите. Преди това срещу съдийския началник се изказаха откъде ли не. Дори испанският директор на Ботев Пловдив - Серехедо, бе възмутен само след пет мача в клуба, като подчерта, че не визира само двубоите на „канарчетата“.

Другите, които не искат Гергинов да остане начело на комисията, са Лудогорец, Славия, ЦСКА 1948, Ботев Враца и Монтана. Трите последни мача на Берое също минаха под знака на гнева от страна на треньора Димитър Димитров. От Локо Пловдив също реагираха изключително остро на назначението на Железов за дербито срещу ЦСКА.

Самото заседание на Изпълкома започва в 14:00 часа и ще бъдат разисквани и други интересни казуси. Един от тях е насрочването на конгрес на БФС и дали въобще той може да бъде проведен през тази календарна година. Преди няколко дни Изпълнителното бюро на БФС взе решение да предложи датата 25 юни за конгрес.

Освен това трябва да бъде разгледана и подписката, която депозира Инициативният комитет за издигането на Христо Порточанов. Тя е анонсирана като сбор от подписи на около 40% от клубовете, имащи право на глас. Ако БФС установи, че подписката е легитимна Изпълкомът ще бъде задължен да насрочи конгрес според дневния ред, който Порточанов е определил.

Очаква се да бъдат направени и промени в различните правилници на БФС покрай въвеждането на ВАР за плейофите от първата шестица на efbet Лига. Ще има корекции в Наредбата на първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник. В точка „Разни“ може да бъде включена и обсъждане на промяна във формата на първенството и увеличаване броя на отборите.

Gong.bg