Ден след изказването си, че дозите ваксини срещу COVID-19 не се разпределят равномерно в рамките на Европейския съюз, австрийският канцлер Себастиан Курц намери съмишленици сред европейските лидери, включително и българския премиер Бойко Борисов. В съобщение до медиите от правителствената пресслужба съобщават, че Борисов, Курц и премиерите на на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш и на Словения - Янез Янша са изпратили писмо до европейските институции с искане за дискусия по проблема. Малко по-късно през деня в профила си във "Фейсбук" Борисов уточни, че и хърватският министър-председател Андрей Пленкович се е включил в призива им.

Договорката в ЕС е ваксините да се доставят едновременно и да се разпределят пропорционално на база на населението на страните-членки. В писмото на европейските лидери, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се посочва, че при липсата на тази пропорционалност до лятото ще има огромни различия между държавите в ЕС. Така някои страни биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително.

Подобна теза разви вчера Курц в изказването си. В него той подчерта, че Малта е на път да получи три пъти повече дози ваксини спрямо населението си до края на юни в сравнение с България.

Европейските лидери искат гаранции че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на годината.

Писмото идва в момент, когато се разбра, че "Астра Зенека" ще намали още прогнозата си за доставка на ваксина COVID-19 за Европейския съюз през първото тримесечие до около 30 милиона дози. Това е една трета от договорните задължения на компанията и 25% спад от обещанията, направени в края на миналия месец.

Дневник