С обрат "Арсенал" успя да пречупи "Тотнъм" и да вземе дербито на Северен Лондон с 2:1. "Артилеристите" наваксаха изоставане от 0:1 и се наложиха над големия си съперник на своя "Емиратс".

Ерик Ламела откри за "шпорите" в 33-ата минута, но 11 по-късно Мартин Йодегор изравни. Победният гол вкара Александър Лаказет от дузпа в 64-ата минута.

"Арсенал" игра с човек повече четвърт час заради червен картон на Ламела. В двубоя тимът на Микел Артета успя да ограничи нападателната мощ на "шпорите", позволявайки им да отправят само три удара за цял мач. Съставът игра и без капитана си Пиер-Емерик Обамеянг, който според "Скай спортс" е оставен резерва заради закъснение за сбора на тима.

Победата позволи на "артилеристите" да се реваншират за загубата от "шпорите" с 0:2 през декември. Те побеждават в дербито за пръв път от декември 2018 г.

С успеха "Арсенал" събира 41 точки и е на четири зад съперника си. "Артилеристите" заемат 10-о място, а "Тотнъм" е седми. Серията от три поредни победи на "шпорите" обаче беше прекъсната.

Двубоят започна интересно с няколко положения пред двете врати, но "Тотнъм" получи удар заради контузия на Хьон Мин Сон. Заменилият го в 19-ата минута Ерик Ламела успя да открие в 33-ата. Аржентинецът го направи с ефектен удар, който изненада защитата и вратарят на "Арсенал".

До края на първата част домакините водеха играта, но два пъти удариха греда. Изстрели на Емил Смит-Роу и Седрик Соареш срещнаха страничния стълб.

Все пак в 44-ата минута след хубава атака отляво Мартин Йодегор засече центриране на Тиърни и с малко късмет топката попадна в мрежата - 1:1.

След паузата "Тотнъм" продължи да действа предпазливо, а "Арсенал" усети своя момент, като вдигна темпото. В 64-ата минута реферът Майкъл Оливър даде дузпа за домакините след нарушение на Давинсон Санчес срещу Лаказет. Системата за видеоарбитраж подкрепи решението на съдията, а Лаказет беше точен от бялата точка.

Четвърт час преди края "Тотнъм" остана с човек по-малко заради изгонване на Ламела. Той получи два картона в рамките на седем минути, вторият за удар в лицето на съперник.

Въпреки това тимът на Жозе Моуриньо беше по-опасен в края. Първо гол на Хари Кейн с глава беше отменен заради засада, а по-късно звездата на "шпорите" удари греда. Това стана след пряк свободен удар.

Дневник