Софийският административен съд (АССГ) отмени указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април. Делото е по жалба на "Демократична България", а до него се стигна след повече от месец съдебни битки и след като Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрати да се произнесат по същество.

В мотивите на съда се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК - гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес. Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите, не могат да го заснемат. Определението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

"Това е изключително важна победа", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов във видео, излъчено на живо в социалните мрежи. Той посочи, че заснемането и излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля и ще направи по-трудни манипулации като обявяване на редовни бюлетини за невалидни и съставяне на грешни протоколи. Видеонаблюдението ще бъде реализирано чрез платформата "Ти броиш", каза още Христо Иванов.

"Това е най-добрата новина от цялата кампания до момента и това, което ние ще направим сега е да отключим тази опция в приложението, която поради изискванията беше заключена. Приложенията на "Ти броиш" са налични за сваляне. Цялата тази армия от над 11 хил. застъпници, наблюдатели и политически представители от други организации, ще могат в нощта на изборите да си включат смартфоните и да предават пряко процеса на броенето на бюлетините - нещо, което в България не се е случвало. И всеки, който иска да види как се преброява неговия глас, може да отиде в сайта "Ти броиш", да види секцията, в която е гласувал, и да проследи как се броят гласовете", заяви Ивайло Мирчев, водач на листата в Бургас и кандидат в столичния 24 МИР.

Дневник