Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП да отмени възможността болни или поставени под карантина заради COVID-19 депутати да участват виртуално в парламентарните заседания и прие, че тази практика не противоречи на конституцията.

За решението, което все още не е публикувано, съобщи lex.bg. То е взето единодушно от членовете на КС. На практика съдът приема, че конституцията допуска виртуално участие на поставени под карантина или изолация депутати в парламентарните заседания.

Специалните правила за работа на парламента заради коронавируса бяха приети в началото на октомври 2020 г., за да си осигурят управляващите кворум в пленарната зала, тъй като БСП и ДПС бойкотираха заседанията.

В продължение на няколко месеца депутати се включваха онлайн от домовете си, а някои дори и от болничната стая, за да се регистрират за участие в заседанията. В много от гласуванията те също се включваха онлайн, а председателят, обявявайки резултата, добавяше и гласовете на участващите дистанционно депутати.

Според левицата решението, допускащо онлайн участие, противоречи на конституцията, в която е записано, че пленарните заседания започват, когато "присъстват повече от половината народни представители".

Дневник