Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите "Патриа" и "Дженерал Дайнамикс", че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски, съобщи пресцентърът на министерството. Причината е, че ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават утвърдената от Народното събрание рамка.

До прекратяване на процедурата се стигна след разговори с фирмите за възможностите за намаляване на цените, но се изяснило, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта. Евентуална такава промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов вече е възложил на ръководството на държавното дружество "Терем-Холдинг" ЕАД да проучи възможностите за съвместно производство на бойни машини в България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

През октомври миналата година бяха отворени ценовите оферти на двете фирми, допуснати до следващия етап в процедурата за доставка на бойни бронирани машини на Сухопътните войски. Процедурата започна през юни 2018 година, когато парламентът одобри покупката на общо 150 бронирани машини, като 90 от тях трябва да са бойни, а останалите обслужващи. Те трябва да струват до 1.24 милиарда лева без ДДС, които ще се плащат в продължение на 10 години.

Първоначално за участие бяха поканени четири фирми - потенциални изпълнители, "Патриа" (Patria), "Некстер" (Nexter), "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и "Артек" (Artec GmbH). Впоследствие бяха одобрени офертите само на две от тях.

Дневник