С уговорки, че не е взето окончателно решение, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че от събота в София ще се върнат ограничения срещу разпространението на COVID-19, а от понеделник мерките вероятно ще важат и за цялата страна.

Конкретика се очаква да бъде обявена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на традиционния за четвъртък брифинг за COVID ситуацията в страната.

Преди обед след среща в Министерството на здравеопазването директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев и директори на болници в столицата дадоха заявка за ограничаване работата на заведения, фитнеси, молове, както и спирането на посещения в детските градини. Бе зададено очакване, че окончателно решение ще бъде взето във вторник следобед, но очевидно до такова не се е стигнало.

От 17 часа в Министерството на здравеопазването на среща са били управляващите COVID кризата в София и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа и то доста решително", заяви пред медии доц. Кунчев. Той посочи общо, че ограниченията ще засегнат "заведения, молове, фитнеси, училища, детски ясли и градини, различни прояви на обществен живот от всякакъв характер".

"Най-вероятно мерките да влязат в сила от събота в София, от понеделник евентуално в цялата страна, ако се стигне до такова решение", каза още Кунчев. По думите му забрани за разходки в паркове, както и ограничаване на движението между населени места не се на дневен ред.

Към днешна дата заболеваемостта в София от COVID-19 е 684 души на 100 хил. население, показват официалните данни, като тя се увеличила почти двойно за две седмици. На 2 март заболеваемостта е била 390 души на 100 хил. население.

Дневник