Държавата ни обрича на фалит! Това заявиха собственици на заведения и хотелиери от Шумен, които се срещнаха с кандидат-депутати от БСП, за да потърсят помощ срещу управленския хаос и неработещите мерки за бизнеса. Хората от бранша разговаряха с водача на листата Иван Иванов, лидера на БСП Веселин Пенчев, който е втори в бюлетината и медийния секретар на партията Лили Петрова.

Работещите в бранша основателно са гневни заради поредното затваряне на техните обекти, които подновиха работата си едва преди две седмици. „И  премиерът, и щабът непрекъснато говореха, че заведенията отварят от 1 март. Накараха ни да вложим много средства за подготовката на обектите, за зареждането на стока и в един момент отново ни затварят само след две седмици! Никой не е обсъждал с бранша нито новите ограничения, нито пък възможностите за компенсации“, недоволстват собствениците на заведения.Те са буквално бесни, че управляващите се опитват да прехвърлят върху тях вината за разпространението на заразата.

Работихме само две седмици, спазвахме всички мерки, загубихме много средства, а накрая ще ни изкарат и виновни, ядосват се ресторантьорите. И искат подкрепа от БСП за бранша.

Поредното затваряне на заведенията ще остави без работа не само собствениците и персонала, но и много свързани фирми – доставчици, поддръжка и охрана, посочват от бранша. И са категорични, че при още едно затваряне направо ще закрият бизнеса си.  

В момента сме на предела на възможностите си, повече не можем да издържаме финансово, защото държавата не се грижи за затворения бизнес, за разлика от другите европейски страни, заявиха собствениците на заведения и посочиха, че не одобряват нито една от досегашните мерки на правителството.

„Заради закъснелите мерки сме принудени да освобождаваме персонал. Опитни работници напускат изцяло бранша, защото трябва да плащат кредити и сметки, и не могат до безкрайност да карат на неплатени отпуски“, негодуват собствениците на заведения, които не успяха да задържат хората си. Някои от тях не успяха да дойдат на срещата с кандидат-депутатите от БСП точно поради тази причина  – работят, защото са останали единствените в заведението. Но се обадиха по телефона по време на срещата, за да се чуе и тяхното мнение.

При още един локдаун и без подкрепа, директно ще се откажем от бизнеса! Закриваме всичко и се изнасяме, защото повече не можем да издържим!, категорични са хората от бранша. Като самоосигуряващи се лица се оказва, че за тях никой не мисли в кризата. Всички програми са насочени към персонала или за дейности, а собствениците не получават отникъде помощ заради закрития си бизнес, недоволстват хората.

Работещите в бранша искат държавата да има ясни правила при какви нива на заболеваемост ще се затварят заведениятаи бизнесите, а не това да се определя по преценка на щаба. Собствениците все още не знаят дали ще бъдат обезщетени за новия локдаун до края на март и питат кой и кога ще им даде информация.  

Кандидатите на БСП предложиха конкретни решения за решаване на проблемите в бранша:

  • ​Държавата да плаща обезщетения за стоките, които остават в заведенията при тяхното затваряне.  
  • ​Да се актуализира националната програма за противоепидемични мерки, така че държавата да подпомага самоосигуряващите се лица, така както това се прави в останалите европейски страни.

БСП поема ангажимента да изпълни исканията на собствениците на заведения и хотелиерите приполучаването на управленски мандат, заяви водачът налистата Иван Иванов.


Пресцентър на БСП за България
Купуването и продаването на гласове е престъпление!