Хората, записани за ваксиниране през електронната система на 12 март, ще могат да получат първата си доза утре. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на брифинг минути след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината е безопасна.

Също от утре ще възобнови работата си електронната система за записване, увери тя.

От тази вечер властите започват да известяват записаните за 12 март, за да могат утре да се явят във ваксинационните пунктове. Създадена е и организация, която да позволи записаните, които утре не могат да дойдат, да получат ваксината в друг ден, както и да могат да се ваксинират друг и вместо отсъстващите, се разбра от думите й.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че агенцията е направила анализ на една от партидите, а заключението от съдебно-медицинската експертиза на смъртта на пациентката в Пловдив, след която ваксинирането беше спряно, е, че няма тромбози и няма причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта. Това е и основанието заповедта за блокиране на ваксината да бъде отменена.

Преди това в интервю за Би Ти Ви здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че желанието на хората да с еваксинират е нараснало с 12-13 процентни пункта от 27% в началото на процеса.

Директорът на дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания" Мария Попова добави, че решението на европейския регулатор е, че ползите от ваксината са повече от рисковете и няма партиди с отклонения в качеството. Установена е обаче тясна сива зона на съмнения за много редки случаи на образуване на кръвни съсиреци. Регулаторът ще продължи проучванията си, а описанието на ваксината ще бъде допълнено. Тези случаи са изключително редки и в България до този момент не е имало съобщения за такива реакции, добави тя.

Дневник