ВМРО се явява на предстоящите парламентарни избори с удовлетвореност от изпълнените ангажименти, но и с амбицията да продължи да работи за повишаването на доходите и сигурността на гражданите. „Доходите на хората бяха и остават едни от основните ни цели. Средната пенсия да стигне 700 лв. и средната заплата 2500 лв. - това е съвсем постижимо“,  заяви на пресконференция днес в Шумен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов при представянето на управленската програма на организацията.

„Голяма част от нещата, които ние бяхме поели като ангажимент, ги изпълнихме. За разлика от други политически формации, които в края на мандата започват да се оправдават, кой им пречил, с какво им пречил и защо не са направили това или онова. Основното нещо, с което започнахме и което много хора не вярваха, че ще се случи, беше нашия ангажимент да вдигнем минималната пенсия на 300 лева. И тук не става въпрос за онези български граждани, предимно от махалите и гетата, които не са работили и продължават да не работят и карат на социални помощи. Това е за онези хора, които са имали нещастието да са по-възрастни и да се пенсионират по-рано с ниски заплати и за това пенсиите им преди четири години бяха 164 лв. - минималната пенсия. Когато поехме този ангажимент, много хора си мислеха, че няма да се случи, но то стана. От друга страна, нашата амбиция е не само да повишим пенсиите, но и да има преизчисления на пенсиите, за да могат хората, чиито пенсии отдавна не са актуализирани, да получават по-добро възнаграждение“, каза Каракачанов.

Той припомни прокараните в Народното събрание идеи на ВМРО за принципа на семейно подоходното облагане, с което работещите родители на деца да имат по-голям разполагаем доход. "Това пак касае работещите български семейства, а не онези, които чакат на социални помощи, след което ги изпиват, а децата остават без родителски надзор“, обясни лидерът на ВМРО и очерта трите стълба в управленската програма на партията - Доходи, Семейство, Сигурност.

„Доходите – както за пенсионерите, така и за работещите. Семейството - подоходното облагане. Темата със сигурността е много важна тема и няма да се спирам само на армията, за която бяха направени много преобразувания и много действия, и които издигнаха авторитета й. Неслучайно тя е институцията с най-висок рейтинг. По-важното е друго – че успяхме да върнем самочувствието и достойнството на българските военнослужещи, които 30 години бяха оставени почти на произвола на съдбата с постоянните съкращения, намаления, ниски заплати, лоши условия на труд“, каза Каракачанов. Той припомни за направеното през последните години за всички видове войски  - ремонтите на самолетите МИГ-29, СУ-25, Л-39, хеликоптерите МИ-17, МИ-24, ремонта и модернизация на основния боен танк Т-72 и др.

„Амбициите, които имахме във флота, до голяма степен са изпълнени с договора за двете фрегати, които ще се строят в българска корабостроителница, придобиването на двата миночистача от Кралство Нидерландия и съм убеден, че в рамките на следващите 2 – 3 години с подхода, който сме приели, ще успеем да възстановим и подводния флот, като се снабдим с 2 подводници на ниска цена“, каза Красимир Каракачанов. Той обясни, че се работи и по другия голям проблем на армията – недостатъчния жилищен фонд. В момента има около 4000 нуждаещи се от жилище български военнослужещи. „Стартирали сме и тази програма и аз смятам, че до 2-3 години, колкото е нормалното време за едно строителство, и този проблем ще бъде решен“, заяви лидерът на ВМРО.

„Друга тема със сигурността е битовата престъпност, където също бяха направени   редица стъпки, Една от които е онези по-дребни престъпления, които се третират от закона за административните престъпления и наказания с глоба и глобите не се плащаха. Ние направихме промяна в закона за и възстановихме онази стара мярка наречена общественополезен труд в полза на обществото. Това ще има възпитателен ефект върху контингента, който смята, че всичко му е позволено. Все още обаче и полицията и правораздавателните органи са длъжник на хората, защото  макар че намаляха, това изобщо не е изолирано явление“, каза Красимир Каракачанов, като спомена за 2 законодателни инициативи на ВМРО, които трябва да бъдат довършени от следващия парламент – разширяване обсега на неизбежната отбрана и доброволните отряди за защита на реда и спокойствието на гражданите. 

Каракачанов отдели внимание на въпроса с българското семейството и грижата да не се  допусне то да става обект на експерименти като „така наречената Истанбулска конвенция и други подобни джендърски идеологии“. „Ако искат някъде в Европа могат да експериментират с 3 - 4 или 32 пола. Аз до колкото съм завършил българската образователна система знам, че човек се ражда или от мъжки или от женски пол. Неприемливо е аз да се наричам „родител 1“, съпругата ми „родител 2“, а да наричам дъщеря ми или внучката ми „то“. Да правиш подобни експерименти, с които разбиваш традиционния модел съставен от мъж жена и деца не виждам какъв е смисъла. Искаме да  установим и утвърдим традиционните български исторически и религиозни християнски ценности, а не да правим експерименти“, каза Каракачанов.

За парламентарните избори той бе категоричен, че ВМРО няма никакъв проблем с прескачането на 4-процентната бариера.  Участието в бъдещото правителство обаче няма да бъде на всяка цена.

„Ако имаме партньори, пред които ние можем ясно и категорично да поставим тези въпроси, за които говорих без излишна политическа коректност – да, ще участваме в управлнеието. Ако имаме свободата, както аз имах свободата в МО да формирам политика - да, ще участваме в управлението. Но да участваме само заради самото участване няма да го правим. Не на всяка цена и не със всеки. Както казваме – с БСП е невъзможно , с ДПС е забранено. С ДПС в една коалиция не може да се случи. С БСП е невъзможна, защото БСП не приемат идеята за търсене на национален консенсус, водят някаква собствена политика, която на мен не ми е ясна.

За съжаление в българския политически живот партиите смятат, че партийните им интереси и техните амбиции са по важни от общонационалния ни интерес, така че наблюдавайки последните 20 години и участвайки в политическия живот не очаквам на 5-ти април нашите политици да се събудят по-мъдри, националноотговорни и по-склонни към диалог, отколкото към конфронтация.

На пресконференцията бяха и кандидатите за народни представители от Шуменския многомандатен избирателен район. Представи ги водачът на листата Деан Станчев, който определи кампанията на ВМРО на местна почва като трудна, но успешна.

„Намираме се в изключително добра позиция, миналата седмица успяхме да обиколим всички общини,  всички структури, всички наши хора са в бойна готовност. Убеден съм, че ние тук можем и ще реализираме един мандат“, каза Деан Станчев. 

ВМРО е с №1 в интегралната бюлетина!

Пресцентър на ВМРО-БНД - Шумен