Съгласни ли сте елитът в българския футбол да се върне към дългогодишната традиция с 16 отбора, които играят 30 кръга при разменено гостуване?

Не, въпросът не е към читателите. Зададен е от ръководството на Българската професионална футболна лига (БПФЛ) към клубовете в Първа и Втора лига. Във въпроса е посочено промяната да бъде още от следващия сезон 2021-22. От лигата са дали срок за отговор до 12.00 часа на 23 март 2021 г.

В писмото до клубовете се изтъква, че "през последните месеци голяма част от клубовете, членове на БПФЛ, се обърнаха към нас с искане за промяна на формата на първенството". Казва се също, че настоящият формат с Първа лига с 14 отбора е несполучлив, като стадионите са празни, а форматът е довел до объркване.

"Няма нищо ново и нищо изненадващо", каза председателят на БПФЛ Стефан Капралов пред "Дневник". Той припомни, че още преди година четири клуба поискаха увеличаване на броя на отборите в елита. През юни 2020 г. "Царско село", "Локомотив" (Пловдив) и втородивизионните "Септември" и "Локомотив" (София) заявиха желание за промяна. Тогава до такава не се стигна.

"Според изразеното мнение на много от колегите промените във формата на първенството, както и въвеждането на система от две фази - редовен сезон и плейофи, не допринесоха за положителни резултати. Увеличи се финансовото бреме за отборите, а това не се отрази на приходите от права и билети. Увеличаването на кръговете на 32, 34, 36 през последните сезони не доведе до увеличаване на зрителския интерес", се казва в писмото на БПФЛ до клубовете.

"Втората фаза с плейофите не напълниха със зрители стадионите, както ни уверяваха от фирмата, предложила формата. Системата за игра след редовния сезон беше объркваща или неразбираема за футболната общественост", добавят от лигата.

Те изтъкват, че сега "по настояване на много от членовете на БПФЛ" просто продължават темата, повдигната преди година.

От лигата посочват, че ще предоставят резултатите от допитването пред ръководството на БФС. Преди дни временният президент на БФС Михаил Касабов отрече темата за промяна на формата на първенството да е била обсъждана на заседанието на изпълнителния комитет. "С мен никой не е говорил по този въпрос", каза той.

Пълната промяна

Преди пет години БФС нае нидерландската компания Hypercube, която разработи новия вариант на футболното първенство. Целта беше да се създаде по-оспорван шампионат, а мачовете без заряд да се сведат до минимум.

Според договора в продължение на три сезона промени не трябваше да се правят, въпреки че веднага имаше противоречиви мнения.

През 2016 г. Питър Нювенхаус от Hypercube заяви, че сред големите предизвикателства са държавната подкрепа за осъвременяване на стадионите и възможността за по-голям обхват на централизирания маркетинг. Впоследствие няколко стадиона бяха модернизирани с по 1 млн. лева от държавата (за смяна на терена и поставяне на осветление).

Маркетинговата работа на клубовете и първенството обаче остава далеч от професионалните стандарти. Честите скандали и публични обиди към съдии и съперници, както и липсата на всякакво отношение към привържениците поставят под въпрос дали евентуално увеличаване на отборите на 16 или повече ще доведе до пълни стадиони, за което говорят от БПФЛ.

Дневник