Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс и британският външен министър Доминик Рааб подкрепиха България срещу "злонамерената дейност на Русия" на нейна територия.

В петък българската прокуратура съобщи, че е задържала шпионска група, работила в полза на Русия. Шестима са привлечени като обвиняеми за шпионаж в полза на чужда държава. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, съобщи "Ройтерс". "България е приятел, съюзник на НАТО и партньор. Внимателно наблюдаваме българското разследване на предполагаема руска шпионска група. САЩ категорично подкрепят суверенитета на България и се противопоставят на тези злонамерени дейности на нейна територия", написа в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В "Туитър" британският външен министър написа: "Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО. Напълно заставаме зад българските усилия да разбият предполагаем шпионски кръг и в това, че страната е предприела действа за преустановяване на злонамерените действия на Русия на нейна територия".


В интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев нарече акцията по разкриването на групата за шпионаж в полза на Москва "безпрецедентна в новата ни история", както и в европейската.

По-рано днес премиерът Бойко Борисовпоздрави службите. "За пореден път радиомълчанието на някои институции в България е оглушително, когато се нарушава националната ни сигурност от чужди служби. Вече доста световни лидери осъдиха действията на шпионската мрежа у нас, събираща информация за България, НАТО и ЕС. Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни", заяви той.

По думите му България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност.

Дневник