Алекси Пинтюро е носител на Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини за 2021 г. Френският скиор спечели гигантския слалом на финалите в Ленцерхайде и един старт преди края е недостижим пред втория Марко Одермат.

Пинтюро спечели в своята коронна дисциплина след два отлични манша. Втори в Ленцерхайде остана Филип Зубчич, а трети Матийо Февър. С победата си Пинтюро вече има аванс от 107 точки пред Одермат и математически не може да бъде изпреварен.

Триумфът му дойде и навръх неговия 30-и рожден ден.

За първи път в кариерата си Пинтюро печели Големия кристален глобус. Между 2014 и 2016 г. той беше трети, а през 2019 и 2020 г. завършваше втори зад Марсел Хиршер и Александър Аамод Килде.

Освен генералното класиране в Световната купа Пинтюро печели и малкия глобус в гигантския слалом, който е първи за него. Дотук в дисциплината французинът имаше пет трети и три втори места. Общо кристалните глобуси на Пинтюро вече са 9 ( той има един в паралелните дисциплини и шест в комбинацията).

Успехът на Пинтюро стана възможен след отмяната на спускането и супер-Г в Ленцерхайде заради лошо време. Това намали шансовете на Одермат. През сезона Пинтюро взе пет победи и още три пъти беше на подиума, като редовно трупаше точки.
 

Той е третият французин с Големия кристален глобус след Жан-Клод Кили (1966-67 и 1967-68) и Люк Алфон (1996-97).

Дневник