България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който огледа на място строителството на компресорната станция "Нова Провадия" по трасето на т.нар. от него "Балкански поток" (тръбата, която България построи, за да пренася руски газ от Турция към Сърбия като продължение на "Турски поток") и излъчи във "Фейсбук" на живо видео от посещението си. С премиера е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Преносът на газ трябваше да започне още в началото на 2020 г., и според договора с руската компания "Газпром" да продължи 20 години. За този период таксите са фиксирани и не могат да се променят, като се дължат само за реално пренесените количества. Забавеното строителство и слабото натоварване могат да изправят държавната "Булгартрансгаз" пред сериозно финансово изпитание, защото общите разходи за газопровода и компресорните станции са 2.6 млрд. лв. (по думите на енергийния министър Теменужка Петкова), които компанията взе назаем. По изчисления на "Капитал" обаче за целия 20-годишен период може да се очаква печалба от около 1.32 млрд. лв., и то основно в последните пет години, след като инвестицията бъде изплатена.

"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки - Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", посочи Борисов. Той изтъкна, че заедно с другите енергийни проекти, България е на газовата карта на Европа и в света и всеки, който поиска, ще може да транспортира газ.


"Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище "Чирен", тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера", отбеляза премиерът.

По-късно Борисов разгледа на място разширяването на подстанция "Търговище Запад" на електроенергийния системен оператор, като по пътя нагледа строителството на отсечката на магистрала "Хемус" между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово", предупреждавайки работниците да внимават да не паднат от високо и наричайки ги "лъвчета".

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", каза премиерът. "Само показвам какво сме направили и отивам на следващия обект", каза Борисов.

Дневник