През миналата година ФИФА, изглежда, е изкарала повече приходи от видеоигри, отколкото от дейности, свързани с футбола, пише insidethegames.biz, като се позовава на данни от годишния отчет на организацията.

Те сочат, че общите приходи за 2020 г. са 266.5 млн. долара. От тях 158.9 милиона са дошли от права, свързани с лицензи.

"Ключов източник на приходи в сферата на лицензионните права са лицензите за видеоигри. За разлика от много други икономически сектори, които бяха силно засегнати от COVID-19, индустрията с видеоигрите показа много по-голяма устойчивост по време на пандемията", казват от ФИФА.

Международната федерация отчита загуба от 778 млн. долара, което е малко по-малко от предварително очакваните 794 милиона. През 2019 г. ФИФА обяви загуба от 280 млн. долара, а за 2021 г. предвижда тя да е 518 млн. долара.

Прогнозите са, че четиригодишният цикъл ще бъде завършен с положителен резултат, тъй като през 2022 г. се очаква печалба от 1.69 млрд. долара заради световното в Катар.

От години ФИФА работи усилено по разширяване на влиянието си в електронните спортове. Там организацията провежда много международни турнири, като последно създаде континентална купа.

Дневник